El PP seria el clar guanyador si ara se celebressin eleccions al Congrés dels Diputats. La formació que lidera Pablo Casado obtindria un total de 130 escons, 41 més que els que va aconseguir a les passades eleccions del 10 de novembre del 2019.

encuesta el mundo

Els de Casado no només serien els vencedors dels comicis; si la ultradreta de Vox i Ciutadans els donessin suport es quedarien a només un escó de la majoria absoluta, que es troba en els 176 diputats.

Segons l'enquesta que publica aquest dilluns El Mundo, el partit de Santiago Abascal obtindria 44 representants al Congrés, que sumats als 130 del PP i a l'únic escó de Ciutadans els deixaria amb 175 diputats.

Vox perd suport respecte a les passades eleccions; la ultradreta té actualment 52 representants al Congrés i, segons l'enquesta, ara en perdria 8 i se situaria en els 44. Per la seva banda, Ciutadans, que en les darreres eleccions ja va passar de 57 a 10 escons, ara en perdria 9 i es quedaria amb un únic representant. 

El PSOE, per la seva banda, perdria 17 escons i passaria de 120 a 103, i Podemos, els seus socis de govern, en perdrien 10, i passarien de 35 a 25. Així doncs, els actuals membres del govern ho tornarien a tenir molt difícil per repetir legislatura i necessitarien molts suports externs. 

Pel que fa a les formacions independentistes, mantindrien uns resultats similars als del 10-N de 2019: ERC perdria un diputat i passaria de 13 a 12 i Junts per Catalunya faria el mateix i passaria de 8 a 7. Per la seva banda, els bascos del PNB millorarien els seus resultats en dos escons i passarien de 6 a 8.

Casado i el referèndum

El president del PP, Pablo Casado, alertava aquest dissabte que si els independentistes obliguen el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "hi haurà un referèndum d'autodeterminació que trencarà la igualtat dels espanyols i la unitat nacional". "Però nosaltres no ho permetrem", va afegir en un acte a València.

El líder dels populars va replicar al president espanyol que els indults no són una qüestió de valentia, sinó de "covards". I es va referir al Comitè Federal que va celebrar aquest dissabte el PSOE com al "silenci dels anyells". En aquest context, va alertar que els membres d'aquest comitè són "còmplices" de la "rendició".

"Valentia és mentir tots els espanyols? Valentia és enganyar el teu electorat? És incomplir el codi ètic del PSOE? És anar en contra del Tribunal Suprem? És anar en contra de 14 resolucions de la Fiscalia? És anar contra el Tribunal de Comptes? És anar en contra del dret internacional sobre autodeterminació? És anar en contra la Constitució?", es va preguntar.

 

Foto principal: El líder del PP, Pablo Casado, i el dirigent de Vox, Santiago Abascal / EFE