La riba del Nerbion s'ha omplert de manifestants aquest dissabte que clamaven pel reconeixement del dret a decidir del poble basc. La mobilització sota el lema "Hamaika Gara erreferendumaren alde" (Som multitud a favor del referèndum) la plataforma Gure Esku Dago amb altres agents socials han impulsat la iniciativa, la qual pretenia mostrar que a Euskadi hi ha una majoria sobiranista i, per tant, s'ha de "recollir i tenir com eix principal el dret a decidir" en l'agenda política basca. 

La concentració ha estat envoltada d'un ambient festiu i grans cartells que recollien consignes com "som un poble, volem decidir", "tots els drets per a totes les persones" o "volem viure en euskera". L'acte ha conclòs amb la lectura d’un manifest per part del portaveu de Gure Esku, Josu Etxaburu, qui ha assegurat que el País Basc té "dret a desenvolupar una sobirania plena, que ens permeti decidir sobre totes les qüestions que ens afecten". 

 

Etxaburu també ha assegurat que "l'única solució democràtica als conflictes territorials és que la gent s'expressi i respectar-la". "Treballarem per aconseguir un acord per poder decidir en referèndum, però no acceptarem vetos cap a la voluntat majoritària de la ciutadania", ha sentenciat, segons recull Europa Press.

Des de la plataforma d'Etxaburu, consideren que, darrerament, el referèndum és "un tema que està de nova a l'agenda de tots i ha entrat en l'agenda institucional", un fet que els fa estar optimistes. 

Presència de partits

En la concentració anomenada Hamaika Gara han participat milers de persones entre les quals es trobaven membres de partits, agents socials en suport de l'euskera i membres de la xarxa ciutadana de suport als drets dels presos d'ETA, entre altres. 

Entre els participats es trobaven representants de Bildu que han parlat amb la premsa que ha assistit a l'esdeveniment. La portaveu parlamentària d’EH Bildu, Maddalen Iriarte, ha aprofitat l'ocasió per fer una crida en favor de l'exercici de dret a decidir. "A Euskal Herria som majoria, encara que ens vulguin callar i vetar aquest dret", ha afegit.

Tot i això des de les entitats organitzadores han insistit a dir que la mobilització s'havia de centrar en la voluntat ciutadana i no en les declaracions dels partits. "Hem escoltat els partits polítics i avui ens toca als ciutadans expressar la nostra voluntat clara en favor del dret a decidir", ha defensat en aquest sentit Amalur Álvarez, una altra de les portaveus del moviment.

 

Imatge principal: Participants en la mobilització organitzada per Gure Esku Dago per reivindicar el dret a decidir del poble basc / Europa Press