La política exterior és de tal envergadura que mereix un estadista i no un propagandista”. Així critica el Partit Popular els moviments que està impulsant Pedro Sánchez per treballar pel reconeixement de l’estat de Palestina. El president espanyol va viatjar la setmana passada a Noruega i Irlanda per reunir-se amb els seus homòlegs, Jonas Gahr Støre i Simon Harris, i rep aquest dilluns a la Moncloa el primer ministre de Portugal. Durant el viatge de Sánchez, Noruega va assegurar que estava “llesta per reconèixer Palestina” i Irlanda es va comprometre a “avançar de la mà” d’Espanya en aquesta línia. Ara, el PP, que ha mantingut una posició difosa sobre aquesta qüestió en els darrers dies i setmanes, recrimina a Sánchez que estigui “utilitzant la política exterior com a propaganda pròpia”. El portaveu dels populars, Borja Sémper, ha etzibat a Sánchez que “juga al solitari en política internacional”.

 

Així mateix, i en la línia del que va expressar ahir el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, Sémper ha criticat que la primera resposta del president espanyol a l’atac de l’Iran contra Israel va ser “qualificar-lo d’esdeveniment” i que només va ser “després de veure la reacció de la comunitat internacional que va fer el pas a procedir a una condemna”. “El primer que ha de fer, més que una gira internacional, és fer una gira pels seus ministeris per exigir que condemnin la violència provingui d’on provingui”, ha proclamat Sémper. “Espanya no pot ser equidistant entre el terror de Hamàs i les dictadures com la de l’Iran i una democràcia com la d’Israel, per molt que condemnem la mort de persones innocents”, ha afegit.

En aquesta línia, Sémper ha retret al govern espanyol que no estigui compartint la política internacional, que és “extraordinàriament seriosa”, amb el principal partit de l’oposició. Ho ha catalogat de “sorprenent i insòlit” i ha lamentat que hagin de rebre la informació per Twiter. I ha fet un prec: “El que demano humilment al senyor Albares [el ministre d’Afers Exteriors], és que aixequi el telèfon, que truqui a l’oposició i que ens expliqui quina és la posició del seu govern”. “Si ve amb enteniment, la teva posició és més legítima i té més impacte”, ha conclòs.

El PP acusa el PSOE de “comprar el silenci” d’Ábalos

D’altra banda, el PP continua criticant que el PSOE no hagi inclòs el nom de José Luis Ábalos en el seu llistat de sol·licituds de compareixences en la comissió d’investigació de les mascaretes del Congrés dels Diputats. Sémper ha considerat aquest dilluns que la decisió els porta a pensar que els socialistes estan “comprant el seu silenci”, tenint en compte que l’exsecretari d’Organització del PSOE ja va ser “apartat” del grup parlamentari. Poca estona abans, la portaveu del PSOE, Esther Peñahavia obert la porta a ampliar el llistat per citar Ábalos si així s’acorda amb els socis d’investidura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!