A Gènova qualsevol sumar per fer realitat la investidura d’Alberto Núñez Feijóo és vàlida. Encara que sigui a costa de Junts per Catalunya, a qui sempre han fet coresponsable d’un “cop d’Estat” el 2017. En l’aventura que tindrà el desenllaç final el 26 i el 27 de setembre, el PP ha situat Junts per Catalunya com a interlocutor vàlid per aconseguir-ne els seus suports i això ha provocat que els conservadors hagin girat el seu discurs sobre els de Carles Puigdemont en les últimes hores. Amb el suport de Vox, Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària, Feijóo manté 172 vots i es queda a quatre de la majoria absoluta. D’aquí que el PP aposti per buscar vots a sota de les pedres, ni que sigui seduint als “que volen trencar Espanya”.

L’enèsima negativa del PNB o el no rotund d’ERC. Després de la designació com a candidat, Feijóo es veu aïllat parlamentàriament i el fet que Vox formi part de l’equació en provoca un efecte rebuig. Mentrestant, el PSOE converteix les promeses en fets i ha permès que Junts tingui grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats i els ha cedit senadors perquè passi el mateix al Senat, tot i que a la cambra alta el PP tindrà l’última paraula a través de la Mesa. Amb tot, el silenci escrupolós que està mantenint Junts des del 23-J encoratja el PP a pensar que hi ha alguna escletxa per on mirar. Fins ara no hi ha ofertes ni pactes sobre la taula, tan sols declaracions públiques dels portaveus del PP, que han sortit en tromba en les darreres hores per admetre una interlocució -estranya- amb Junts. Es fa difícil entendre quins incentius podrien tenir els juntaires per permetre la investidura de Feijóo, que s’ha negat en rotund a una llei d’amnistia i, encara menys, a un referèndum.

L’últim en fer-ho ha estat el secretari general del PP català, Santi Rodríguez, que ha assegurat que volen “parlar” amb Junts: “No estem pactant, no estem negociant. Hi ha la voluntat de parlar”. Rodríguez, que també és diputat a Madrid, ha defensat a Catalunya Ràdio que Feijóo obri converses amb tots els grups, menys amb Bildu, “per conèixer de primera mà quin és el seu parer respecte a la investidura”. Ara bé, ha matisat que les converses amb Junts “són amb el grup parlamentari, i no amb Carles Puigdemont”.

El funambulisme dialèctic amb Junts

La sensació és que el PP ha de fer equilibris per atreure vots d’independentistes i, a la vegada, fer veure que no se n’hi poden fer concessions, tal com han advertit al PSOE contínuament. Una combinació estrambòtica i una maniobra de contorsionisme polític que és producte de la necessitat imperiosa que té el Partit Popular. L’empresa s’albira gairebé utòpica a jutjar per les paraules del vicesecretari de Cultura del PP, Borja Sémper, a Ràdio Nacional d’Espanya. El portaveu ha frenat certa eufòria del seu company Esteban González Pons, que va destacar dimecres al matí la “tradició” i “legalitat” de Junts i ERC. “No sé si estan situats fora de la Constitució, però per descomptat estan situats fora de la racionalitat política”, ha assegurat Sémper.

El guirigall per voler obrir diàleg amb Junts és important. Feijóo s’ha afartat de criticar Pedro Sánchez per negociar amb un “pròfug de la justícia”, com consideren Carles Puigdemont, i a continuació es presten a fer el mateix. Potser d’aquí s’entén el missatge críptic que el president del PPC, Alejandro Fernández, va penjar aquest dimecres a Twitter.

 

El PP veu “complicada” però “no impossible” la investidura

En el camí que ha emprès Feijóo fins al 26 i 27 de setembre, el PP també s’esforça per apel·lar el socialisme que recela de l’actitud de Pedro Sánchez amb els independentistes. “No sé si tots se senten còmodes amb un candidat que és capaç de posar la taula l’amnistia i l’autodeterminació per aconseguir uns vots i una presidència del govern”, ha afirmat Santi Rodríguez, que ha afegit que apel·laran “a la consciència del conjunt del PSOE perquè reflexionin en aquest sentit”. I tenen 34 dies per aconseguir que la reflexió es converteixi en vots. Amb tot, el PSOE interpreta que aquesta posició del PP és “una crida al transfuguisme”, tal com ha assegurat la ministra d’Hisenda en funcions i vicesecretària del PSOE, María Jesús Montero, a Televisió Espanyola.