La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha comunicat aquest dimarts a la tarda que el rei Felip VI opta perquè el candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Alberto Núñez Feijóo, es presenti a la investidura. Així ho ha decidit el cap de l’Estat després de reunir-se amb tots els partits que han volgut entrevistar-se amb ell a La Zarzuela, amb l’excepció d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, EH Bildu i BNG. D'aquesta manera, Felip VI envia Feijóo a una votació que s'albira com a fallida, atès que el gallec té garantits els 172 diputats (PP, Vox, UPN i CC), mentre que Pedro Sánchez només en té assegurats 158 (PSOE, Sumar i Bildu).

En un comunicat el monarca argumenta que el “costum” és que el candidat del partit amb més vots vagi el primer a provar sort al Congrés.

Les raons de La Zarzuela per escollir Feijóo: “Un costum”

No és habitual, però l’excepcionalitat de la situació -en què dos candidats se li han postulat per ser president- ha fet que la Casa Reial hagi justificat per què el primer escollit és Alberto Núñez Feijóo. En el text s’assenyala que, des de l’entrada en vigor de la Constitució, “el candidat del grup polític que ha obtingut el major nombre d’escons ha sigut el primer proposat per Sa Majestat el Rei com a candidat a la presidència”. Per això, continua el comunicat, “aquesta pràctica s’ha anat convertint amb el pas dels anys en un costum”. Després d’escoltar la resta de grups parlamentaris, Felip VI ha constatat que “no hi ha una majoria suficient per a la investidura que fes decaure aquest costum”.

 

Sense data per al debat i el risc de votar per Nadal

En una breu compareixença, Armengol, que no ha confirmat que es pugui parlar en català, basc o gallec a la sessió d’investidura, ha afirmat que encara no té decidida la data per al primer debat. D’entrada, segons ha dit, el que farà “és trucar d’immediat al senyor Feijóo per saber la seva opinió sobre la millor oportunitat per fer el debat”. “Un cop parli amb ell, prendré la decisió més adequada.”, ha assegurat la presidenta de la cambra baixa, que ha recalcat que “el més lògic i oportú” és “veure les raons i les preferències” que pugui tenir el candidat per encarar la primera jornada d’investidura. Sobre això, Feijóo ha afirmat que vol començar una ronda de contactes amb els partits dilluns que ve per buscar més vots.

En qualsevol cas, mentre no es confirmi, ha començat el joc de travesses i el càlcul del calendari no és secundari. En aquest punt és important subratllar que el probable fracàs de la primera votació -Feijóo té 172 vots, a quatre dels 176- activaria el rellotge per a la repetició electoral i, a partir de llavors, el Congrés tindria dos mesos per trobar un candidat que en reculli la confiança. De no ser així, les eleccions generals quedarien automàticament convocades 47 dies després de la finalització del termini de dos mesos. I en funció de les dates, hi ha la possibilitat que els comicis siguin en plenes vacances de Nadal.

Les travesses són moltes, però el cert és que, si Pedro Sánchez no pot articular la majoria que pretén, hi ha el risc que s’hagin de tornar a obrir les urnes al Nadal. Per evitar-ho hi ha dues alternatives. Que Armengol convoqui la primera sessió abans de la setmana que ve, el dimecres 30 de setembre, amb la qual cosa la repetició electoral, esgotats els terminis recollits a la Constitució, cauria el 17 de desembre. L’altra possibilitat és que Armengol s’ho prengui amb més calma i convoqui el primer debat l’última setmana de setembre i, d’aquesta manera, els comicis es convocarien passades de les festes de Nadal, evitant la nit de Nadal, Cap d’Any i la nit de Reis.

Fi a la ronda de contactes

L’elecció de Feijóo ha arribat després de dos dies de ronda de contactes dels partits amb Felip VI, que per primera vegada s’ha trobat amb dos candidats que s’han postulat per a la investidura. Per un costat, Pedro Sánchez s’ha presentat a La Zarzuela aquest dimarts conscient que el procés de negociacions encara està verd, i ha defensat que “està en condicions” de “reunir el suport parlamentari exigit”. La inspiració evident del PSOE és la majoria de 178 vots que van servir per escollir Francina Armengol, cosa que, al seu parer, demostra una evidència: “Només hi ha una majoria parlamentària possible, que és una majoria progressista liderada pel PSOE”.

Pel que fa a Feijóo, després de veure’s amb el cap de l’Estat aquesta tarda, ha tret pit dels arguments que, al seu entendre, justifiquen la seva decisió d’optar a la investidura. En la línia de l'argumentari de la Casa Reial, ha defensat que és el candidat del partit més votat i que té el vot de 172 diputats, “ a quatre de la majoria absoluta”. En aquesta situació, ha assegurat, “és el meu deure” posar-se a disposició del cap d’Estat. Tot i no tenir garantida una majoria suficient, Feijóo creu que “els espanyols mereixen saber de primera mà la proposta de la formació política més votada”. I així serà a risc que la votació fracassi estrepitosament.