Els gestos prenen forma i es converteixen en fets. Junts per Catalunya tindrà grup propi al Congrés dels Diputats durant la quinzena legislatura espanyola. I serà possible gràcies a la cessió temporal de quatre diputats del PSC, que permetran que els juntaires assoleixin els requisits exigits al reglament. Un dia abans que finalitzi el termini, segons han confirmat fonts parlamentàries, Junts per Catalunya ha registrat aquest dijous al migdia el grup parlamentari propi a la cambra baixa, cosa que li reportarà importants ingressos econòmics i més visibilitat parlamentària. Esquerra Republicana ha fet tres quarts del mateix aquest migdia després que Sumar els hagi prestat dos parlamentaris. La Mesa del Congrés, amb majoria progressista, haurà de ratificar-los aquest dilluns.

El PSC ha deixat quatre diputats a Junts per Catalunya perquè els de Carles Puigdemont assoleixin el 15% dels vots al conjunt de Catalunya. Els socialistes inscrits al grup de Junts són dos de Tarragona (Andreu Martín i Valle Mellado) i dos de Girona (Blanca Cercas i Marc Lamuà). Un cop constituïts, els diputats de préstec podran tornar als seus grups parlamentaris d’origen sense risc a que es dissolguin. En les passades eleccions del 23-J, Junts va obtenir l’11,1% dels sufragis com a mitjana de les quatre circumscripcions. Per bé que van superar la barrera del 15% a Girona (19,6%) i Lleida (18,04), els registres van quedar per sota a Tarragona (11,08%) i Barcelona (9,68%)

Segons el reglament del Congrés, per tenir vida pròpia s’ha d’obtenir 15 diputats o bé el 5% dels vots a tot l’Estat o bé obtenir cinc diputats i el 15% dels vots a les demarcacions on s’han presentat. Els partits implicats s’acullen a la tercera opció perquè recorden que hi ha antecedents a la cambra que avalen la solució i que hi ha sentències del Tribunal Constitucional que n’han validat la fórmula.

Sumar presta dos escons a ERC

De la mateixa manera, ERC també ha registrat el seu grup propi després d’arribar a un acord amb Sumar. La formació de Yolanda Díaz han cedit dos parlamentaris als republicans: un a Tarragona (Fèlix Alonso) i un altre a Girona (Júlia Boada). Amb aquesta aportació, ERC supera el 15% dels vots al global català. Després del 23-J, els de Gabriel Rufián van treure el 13,1%: només van superar el llindar a Lleida (18,6%) i Tarragona (15,07%), i se’n va quedar a les portes a Barcelona (12,3%) i Girona (14,74%)

Els avantatges de tenir grup propi: més diners i més visibilitat

Tenir grup parlamentari propi representa un cúmul d’avantatges de profit per a les formacions polítiques que es resumeixen a tenir més recursos i més visibilitat en la vida parlamentària. En l’aspecte econòmic suposa una subvenció fixa de 30.346,72 euros mensuals i una subvenció variable de 1.746,16 euros al mes que per cada diputat. En la vessant política, tenir grup propi, entre d’altres, implica tenir més temps per intervenir als debats, poder preguntar al govern a cada sessió de control i més finestres per portar al ple iniciatives legislatives. De no ser així i ingressar al grup mixt, els partits s’han de repartir a parts iguals el temps d’intervenció i tenen limitades les interpel·lacions a l’executiu i la possibilitat de presentar textos a la cambra.