El Partit Popular s’està aferrant a qualsevol ferro roent per somiar en la investidura improbable d’Alberto Núñez Feijóo, que es decidirà el 26 i 27 de setembre al Congrés dels Diputats. Mentre el PSOE i Sumar van fent camí i cuidant els potencials aliats com ERC i Junts, a qui han concedit grup parlamentari, els populars dibuixen escenaris que els animin a pensar que podran tirar endavant la votació. Com la seducció dels de Carles Puigdemont, que guarda silenci, o l’oferiment al PNB, que ha tornat a tancar la porta a pactar amb el PP per enèsima vegada. El PP també apel·la al PSOE, als seus “diputats incòmodes”, segons ha dit aquest dijous el vicesecretari del PP, Borja Sémper, en una entrevista a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE). Els socialistes creuen que, d’aquesta manera, el PP està fent “una crida al transfuguisme”.

El PP ha engegat la maquinària per fer creure que la investidura de Feijóo té alguna esperança de prosperar, malgrat que els números siguin especialment tossuts. A hores d’ara, manté el suport insuficient de 172 diputats (PP, Vox, Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària) i s’acull a tota esquerda per pensar en positiu. Li queda seduir Junts, amb qui volen reunir-se a partir de dilluns que ve, tot i que porten 6 anys parlant de Puigdemont com un “pròfug” i un “colpista”. “És complicat, però també creiem que no és impossible i l’alternativa és quedar-nos de braços plegats a casa”, ha assegurat Sémper, que es resisteix a llançar la tovallola de convèncer el PSOE per pactar “una agenda transformadora que fos capaç d’afrontar els grans reptes".

El PSOE hi veu “una crida al transfuguisme”

L'aposta del PP per convèncer "diputats incòmodes" del PSOE és, a parer dels socialistes, "una crida al transfuguisme". "S'ha d'estar desesperat per fer una crida a diputats del PSOE perquè trenquin la disciplina de vot", ha assegurat la ministra d’Hisenda en funcions i una de les negociadores del PSOE, María Jesús Montero, a Televisió Espanyola. El record de la votació de la reforma laboral, en què el PP va comprar el suport de dos diputats navarresos, encara és ben present. Amb tot, l’aparició en cascada de portaveus del PP per defensar que Feijóo vagi a la investidura després de la designació del rei Felip VI s’està interpretant des del PSOE com “una fugida endavant” i el concepte estrella per part de l’esquerra és parlar d’”investidura fake”. “S’està presentant a una falsa, fake, perquè sap que el seu sostre són 172 vots i no n’aconseguirà cap més en aquest període”, ha afirmat la ministra d’Hisenda en funcions. Pel PSOE, l’intent a la desesperada del líder del PP “és una pèrdua de temps” que tan sols “li serveix per demorar la crisi interna que necessàriament viurà el partit”.

Preguntada per l’amnistia que reclamen Junts i ERC, Montero s’acull a la “discreció” perquè la negociació amb els independentistes catalans “arribi a bon port”. En la línia de l’exposat per Pedro Sánchez dimarts des de La Moncloa, la portaveu socialista ha tret pit de la pacificació que ha aconseguit el seu govern a Catalunya gràcies als indults i la derogació del delicte de sedició al Codi Penal. “Hi ha la voluntat de restablir la normalitat i, fins al moment, treballar per la convivència ha donat fruits”, ha expressat Montero, que ha recordat que “el diàleg és el mètode i el límit legal, la Constitució espanyola”.