El Partit Popular analitza les eleccions al País Basc mirant més a Bildu que al seu propi candidat. Des de Gènova, mostren més preocupació pel creixement històric dels abertzales que per la lleugera millora de resultats de Javier Andrés. Els populars bascos han aconseguit 96.000 vots i set diputats i, malgrat el creixement respecte al 2020, continuaran sent irrellevants al Parlament Basc davant la majoria absoluta del PNB i el PSE. Els jeltzales podran mantenir la lehendakaritza. Ara bé, per la secretària general del PP, Cuca Gamarra, la principal notícia, que és una “mala notícia per a la societat espanyola”, és el resultat de Bildu. Un creixement que des de Gènova atribueixen, en bona part, a Pedro Sánchez i al PSOE: “Més de cinc anys blanquejant un partit que no condemna la violència d’ETA a Euskadi ha fet que aquest partit creixi i sigui vist per una àmplia part de la societat basca amb absoluta normalitat”. “El blanquejament per part de Pedro Sánchez a Bildu l’ha alimentat fins a assolir aquest resultat electoral”, ha afegit.

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l’escrutini

🗳️ Consulta tots els resultats de les eleccions al País Basc

📝 El PP millora els seus resultats, però continua sent irrellevant al País Basc i Vox sobreviu amb un diputat

 

Gamarra ha lamentat que els abertzales hagin obtingut el millor resultat de la seva història i ha recordat que des que Sánchez va arribar a la Moncloa, Bildu “ha crescut i no ha parat de créixer”: ha apuntat que el partit d’Arnaldo Otegi ha passat d’un 21% a un 33% dels vots i de 18 a 27 escons. Preguntada pel creixement del PSE, el PP respon taxativament i ho atribueix a la “por que Bildu guanyés”, que “ha mobilitzat els votants en última instància”.

Per la seva banda, el president del PP, Alberto Núñez Feijóoha afirmat a Twitter que “cap demòcrata pot celebrar” els bons resultats de Bildu. En clau espanyola, Cuca Gamarra ha posat el dit a la llaga i ha etzibat a Pedro Sánchez que els dos partits que integren el govern de coalició han perdut representació: el PSE i Podemos tenien setze escons i el PSE i Sumar n’han aconseguit tretze: “El govern espanyol està en clara retrocés, també al País Basc”. Han viscut la nit electoral des de Gènova, a banda d’Alberto Núñez Feijóo Cuca Gamarra, el portaveu del partit, Borja Sémper, la líder al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, i altres membres de la direcció del partit.

🔎 De Durango a Vitòria: on el PP entrega el poder al sobiranisme basc amb el PSE

 

El PP creix al País Basc, però continua marginat de la governabilitat

La secretària general del PP també ha tingut temps per presumir dels resultats dels populars, que han sumat 36.000 vots més i un increment de dos punts percentuals i mig, cosa que, a parer de Gènova, situa el PP com “l’alternativa moral que el País Basc necessita”. El dilluns, el portaveu del PP, Borja Sémper, assegurava que l’objectiu de Gènova era “pujar en vots i en escons” i “ser decisius”. Els populars bascos han aconseguit les dues primeres premisses, però continuaran sent irrellevants al Parlament Basc: la majoria absoluta que sumen el PNB i el PSE els impossibilita per tenir cap rellevància en l’aritmètica parlamentària. Gamarra ha considerat que “el vot de centredreta s’està unint fonamentalment al voltant del PP” i ha subratllat que el PP ha crescut en les últimes cinc convocatòries electorals.

El candidat del PP, Javier de Andrés, ha celebrat la millora dels resultats del seu partit: “Gairebé 100.000 bascos han donat suport al PP. Aquí comença la recuperació del Partit Popular al País Basc”, ha destacat i ha presumit que el creixement a Àlaba ha sigut “espectacular”. De Andrés, que és diputat al Congrés dels Diputats, comptava amb la benedicció d’Alberto Núñez Feijóo com el perfil idoni per recuperar vots d’aquells que un dia els van votar i que recentment havien optat pel PNB.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!