El PSE es consolida com a tercer partit al País Basc i té la clau d'Ajuria Enea. Els socialistes han millorat els seus resultats en aquestes eleccions si ho comparem amb l'any 2020. La candidatura d'Eneko Andueza serà la tercera formació amb més representació parlamentària després d'haver aplegat el 14,3% dels vots, que es tradueix en un increment de set dècimes en relació amb els darrers comicis al Parlament Basc. Al seu torn, els 12 escons obtinguts pel PSE els permeten tenir la governabilitat a les mans —són dos parlamentaris més que el 2020— i seran determinants per a l'elecció del proper lehendakari. De fet, ja ha estat així en les dues darreres legislatures, en què els socialistes han governat en coalició amb el Partit Nacionalista Basc. Al llarg de la campanya, Andueza ha advertit que no arribarien a un acord per formar un executiu conjunt amb Bildu. El més previsible, doncs, és que el PSE reediti una coalició amb els jeltzales i que ara es traduiria en un nou cap del govern, que seria Imanol Pradales.

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

Els socialistes han destacat que es tracta del seu millor resultat al País Basc des de l'any 2012, quan van tenir una representació parlamentària formada per 16 diputats. En una compareixença posterior a l'escrutini, el candidat a lehendakari, Eneko Andueza, ha batejat el resultat com a "extraordinari" i ha promès que el vot als socialistes "servirà per a allò que s'ha dit durant tota la campanya": "Servirà per protegir i reforçar els serveis públics, per garantir les polítiques progressistes a Euskadi, per garantir la pluralitat i per fer la política que vol una immensa majoria al país". En aquest sentit, Andueza ha anunciat que aquest dilluns "tocarà decidir i es farà amb responsabilitat": "Ho fem conscients que és necessari respondre a milers de bascos que volen una política allunyada del soroll i que pensi en la gent. Tornarem a estar a l'altura".

 

Àlaba, la demarcació on el PSE aconsegueix els millors resultats

Amb aquest resultat, es tracta d'una de les poques convocatòries electorals del darrer any en què els socialistes creixen. El PSE experimenta aquesta pujada a totes tres demarcacions (a totes ha quedat tercer), amb Àlaba com la província on gaudeix de més suport per part de l'electorat. Concretament, la candidatura d'Andueza ha aconseguit en aquesta circumscripció el 16,3% dels sufragis i quatre dels 12 parlamentaris obtinguts. En relació amb el 2020, suposa un creixement de set dècimes. Pel que fa a Biscaia, els socialistes sumen el 14,2% de les paperetes (sis dècimes més que en la darrera convocatòria electoral) i un escó més que aleshores (4). I, en el cas de Guipúscoa, el PSE arreplega el 13,5% dels vots (sis dècimes més que el 2020) i una acta més (4).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!