Una lleugera millora dels resultats que resulta inútil per a poder tenir la clau de la governabilitat i lluny de aconseguir el sorpasso als socialistes El Partit Popular ha aconseguit aquest diumenge 96.366 vots i 7 diputats, un més que els 6 que va obtenir en les eleccions del 2020 (quan es va presentar en coalició amb Cs) i passa de ser la cinquena a la quarta formació més votada després del daltabaix de Podemos i Sumar. Però tot i aquest increment dels vots, els set diputats seran del tot inútils pel seu objectiu de condicionar un nou govern del Partit Nacionalista Basc, ja que els jetzales tornen a sumar majoria absoluta amb el PSE, que a més, ha aconseguit millorar els seus resultats amb dos diputats, un més que els populars. 

🔴Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora, guanyadors i reaccions

El seu candidat, Javier de Andrés, és diputat al Congrés a Madrid pels populars bascos, i comptava amb la benedicció de Alberto Nuñez Feijóo com el perfil idoni per recuperar vots d'aquells que un dia els van votar però que en les darreres eleccions havien optat pel PNB. De Andrés era el número 1 de les llistes del seu partit per a la circumscripció d'Àlaba, aquest diumenge ha votat des de Vitòria, on els populars bascos han aconseguit sempre els seus millors resultats: per exemple, el 2016 va aconseguir la segona posició només per darrere del PNB però el 2020 es va enfonsar fins a la quarta. Ara, tot i mantenir-se en quarta posició, s'ha situat a només un miler de vots dels socialistes amb qui ha empatat a quatre escons, pels tres que va obtenir quatre anys enrere.

Després de conèixer els resultats, De Andrés ha celebrat la millora dels resultats del seu partit: "Gairebé 100.000 bascos han donat suport al PP. Aquí comença la recuperació del Partit Popular al País Basc", ha destacat, subratllant el seu creixement a Àlaba, que ha descrit d'"espectacular". Tot i que PNB i PSE tornen a sumar majoria absoluta, el candidat popular ha assegurat que li ha traslladat per telèfon a Imanol Pradales la seva disposició a negociar. 

 

El sorpasso als socialistes, lluny de produir-se 

A les altres dues demarcacions, els seus resultats en nombre d'escons han estat idèntics que el 2020: dos per Biscaia i un per Guipúscoa, on EH Bildu s'ha imposat clarament al PNB. Si en les últimes setmanes s'havia posat sobre la taula un possible sorpasso dels populars als socialistes bascos, fet que hauria sacsejat el taulell polític a Madrid, aquest ha estat molt lluny de produir-se. On ha estat més a prop de succeir ha estat a Àlaba, però tant a Biscaia com a Guipúscoa els de De Andrés s'han quedat a més de 20.000 vots del PSE amb Eneko Andueza al capdavant. De fet, el PSE ha crescut més que no pas el PP en aquests comicis al Parlament basc, ja que els primers han augmentat la seva representació amb dos diputats i els segons amb només un. 

Vox sobreviu al Parlament basc 

El diputat que ha guanyat el PP per a la demarcació d'Àlaba no ha tingut repercussió sobre la representació de la ultradreta, ja que Vox ha aconseguit preservar el seu per aquesta circumscripció (l'únic que tenia) i sobreviurà una nova legislatura al Parlament basc, on va irrompre fa quatre anys. Galícia serà de nou l'única autonomia sense representació de Vox. Amb tot, els de Santiago Abascal han aconseguit poc més de 21.000 vots, menys que els 23.000 que ha obtingut la candidatura de Podemos. Aquest partit, però, desapareix de la política basca, quatre anys després d'aconseguir fins a 70.000 diputats en els mateixos comicis. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!