El PSOE condiciona el diàleg bilateral i/o multilateral amb Catalunya que Carles Puigdemont faci un pas al costat i s'investeixi un president "que pugui legalment exercir les seves funcions i sigui capaç de formar un Govern estable, amb respecte del marc constitucional i conforme de l'Estatut d'Autonomia". Així consta en l'esmena que junt amb el PSC el Grup Socialista ha presentat al Congrés el dia en què ERC forçarà la cambra —a través d'una moció debatuda al desembre— a posicionar-se sobre la victòria independentista resultant del 21-D i la necessitat d'un "diàleg bilateral".

Al seu escrit, els republicans demanen als partits suport per urgir Mariano Rajoy a un diàleg bilateral amb la Generalitat "amb l’objectiu de trobar una resolució democràtica a les demandes expressades de forma permanent a Catalunya". La iniciativa es va debatre abans dels comicis catalans —i molt abans que el president del Parlament Roger Torrent ajornés la investidura— en un ple intens on el portaveu Joan Tardà va llegir des del faristol una carta que Oriol Junqueras enviava des de presó al govern espanyol, on va criticar l'acció contra l'1-O, i l'instava a restablir els contactes.

Davant d'això, l'esmena dels socialistes insinua que la tria d'aquest president serà la forma d'aixecar el 155 i donar per conclosa la via unilateral quan parla de "restablir l'autogovern i la normalitat institucional". Finalment, demana al futur Govern que restableixi la "cohesió social" i el "desenvolupament econòmic" i s'actuï d'acord amb la "legalitat i lleialtat institucional, participant en els organismes multilaterals de cooperació amb l'Estat i la resta de comunitats autònomes" i a banda, impulsar "el funcionament dels òrgans bilaterals previstos a l'Estatut d'Autonomia". 

En darrer lloc, PSOE i PSC insten l'executiu central a obrir-se a aquest diàleg si es compleixen les condicions anteriors.

Al Senat

Els republicans també han presentat una segona iniciativa al Senat, que es debat aquest mateix dimarts i passa per instar l'executiu central a cinc punts:

1. Retirar les mesures adoptades en aplicació de l'article 155 de la Constitució
2. Restituir al càrrec a totes les personalitats cessades
3. Derogació del Reial Decret-Llei de mesures urgents en matèria de mobilitat d'operadors econòmics dins del territori nacional
4. Retirada de la intervenció dels comptes de la Generalitat —mesura prèvia al 155—
5. Retirar totes les forces policials destinades a Catalunya o a territoris propers

La proposició no parla en cap cas dels presos, ni tampoc de la via unilateral.