El portaveu d'ERC Joan Tardà ha llegit davant del Congrés dels Diputats una carta enviada per Oriol Junqueras a Mariano Rajoy des de la presó d'Estemera, durant una interpel·lació que els republicans han fet al govern espanyol aquest dimecres. Al text, Junqueras insta l'executiu central a anar pel "camí de la política" i a obrir-se al diàleg passat el 21-D –en una al·lusió implícita a un nou èxit sobiranista. Junqueras, però, es mostra especialment dur quan denuncia els "cops i la repressió" de l'1-O, a més de l'aplicació del 155, una manera de "segrestar" l'autonomia de la Generalitat.

Junqueras assegura que l'1-O les forces de seguretat van "apallissar" els ciutadans que volien votar, i més tard, es va "empresonar" els dirigents de les associacions que van organitzar "les manifestacions més multitudinàries de la història contemporània", en al·lusió a Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium). "Entendrà que les porres no són la millor manera de tractar un poble", denuncia el conseller sobre la manera com s'hauria intentat "imposar" la Constitució. "La lletra entra a garrotades", denuncia de manera molt dura Junqueras a Rajoy.

El conseller parla també de la seva situació a presó, més tard, on lamenta que no hi ha persones que hi siguin per la "indústria de la corrupció" d'alguns partits polítics. "On són els centenars d'imputats o condemnats del PP per corrupció? A quina presó són? Perquè aquí no en veig cap", es pregunta irònicament.

Junqueras recorda que el 21-D hi haurà eleccions i reclama al president espanyol que "sigui quin sigui el resultat, abandoni el camí de la judicialització d'un conflicte polític, que abandoni la via de la repressió i iniciï el camí de la política", exposa. "Per cert, li demano que emprengui accions contra els actes violents exercits impunement per l'extrema dreta aquests dies als carrers de Catalunya", exigeix. "En definitiva, és imprescindible resoldre les diferències a través del diàleg, amb respecte i reconeixement mutu. Almenys així ho hem cregut sempre els demòcrates", conclou. 

 

 

 

 

 

 

'J'accuse' l'Estat

Tardà fet seu el famós J'accuse, obra on l'escriptor francès Émile Zola denunciava la persecució antisemita dels anys trenta contra els jueus, que ha basat en sis punts:

1. "Jo acuso l'oligarquia espanyola d'una llarga tradició de tergiversar els fets".
2. "Jo acuso de crear un marc d'aparença legal per reprimir el mandat del 27-S".
3. "Jo acuso el govern espanyol de presentar votacions democràtiques i manifestacions pacífiques com si es tractessin de delictes de rebel·lió, d'una violència que mai hi ha hagut i els republicans hem repudiat". 
4. "Jo acuso la Fiscalia, el club del 155, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem d'organitzar una persecució política de l'opció majoritària a Catalunya, una veritable causa general".
5. "Jo acuso de crear una atmosfera opressiva contra els catalans, la mateixa amb què Zola acusa la premsa antisemita".