Més premis per l'unionisme. La portaveu del Partit Popular al Parlament Europeu, Dolors Montserrat ha proposat aquest dimecres que l'associació unionista estudiantil 'S'ha Acabat!' s'emporti el Premi Ciutadà Europeu 2022. Una iniciativa amb polèmica, perquè l'entitat, que actua en el marc de les universitats catalanes, està fortament vinculada a Vox, Ciutadans i el mateix Partit Popular. Són nombroses ja les ocasions en què la plataforma, titllada de "feixista" i "espanyolista" des de l'independentisme, ha creat crispació en entorns universitaris, com a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Pompeu Fabra per la seva presència amb paradetes per a compartir propaganda espanyolista. De fet, una de les seves principals croades és l'ofensiva contra el català a l'educació superior.

Però Dolors Montserrat ha volgut manifestar avui la seva bona sintonia amb l'associació. De fet, en l'anunci de la seva proposta perquè 'S'ha Acabat!' s'emporti el premi europeu, la popular ha aprofitat per compartir un vídeo a través de les xarxes socials en què destaca els valors que considera més remarcables de l'entitat. Així, l'ha descrita com "una organització compromesa amb la nostra Constitució i representar els valors de la Unió Europea". També ha indicat que 'S'ha Acabat!' defensa que la universitat sigui "un espai de llibertat i tolerància, sense sectarisme ni adoctrinament". I, encara més enllà, situa la plataforma com un garant de la convivència, la concòrdia i els drets dels estudiants.

L'Asamblea por una Escuela Bilingüe, primera

'S'ha Acabat!' no és la primera entitat espanyolista que busca guardonar-se. Fa només unes setmanes es va saber que l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, principal organització de la societat civil que reclama l'execució de la sentència del 25% de castellà a les escoles catalanes, és també candidata, en el seu cas a un premi Princesa d'Astúries. No només això, sinó que ho farà en la modalitat de Concòrdia. Tot plegat, gràcies a la feina de la crème de l'unionisme arreu d'Espanya: Isabel Díaz Ayuso, Inés Arrimadas i Cayetana Álvarez de Toledo són només alguns dels noms que han donat el seu suport a aquesta candidatura, que ha estat impulsada, precisament, per l'actual diputada popular. Els premis Princesa d'Astúries se celebren habitualment a l'octubre.

No és un error. Es tracta, ni més ni menys, d'una de les entitats que va aplegar-se amb 'S'ha Acabat!', Societat Civil Catalana i Impulso Ciudadano per tal d'exigir conjuntament al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aplicar la sentència del 25% de classes en castellà aquest gener. I, més recentment, l'Asamblea por una Escuela Bilingüe ja va anunciar la seva intenció d'acudir davant la justícia per demanar que s'apliqui la sentència de manera forçosa, un cop ha finalitzat el període de dos mesos des que el TSJC va donar per ferma la sentència que acaba amb la immersió lingüística.