Les enquestes afavoreixen Pablo Casado i el situen com a guanyador de les properes eleccions; és per això que el dirigent del PP ja pensa en quines reformes farà un cop arribi a la Moncloa. Aquest dimecres, El País assegura que Casado planeja derogar la llei de l'avortament, aprovada pel govern de l'expresident José Luís Rodríguez Zapatero.

El citat diari explica que el PP prepara una bateria de reformes i contrarreformes que deroguin i deixin sense efecte algunes de les principals lleis de l'executiu de coalició entre PSOE i Podemos. A més, apunta, estarien treballant en derogar la llei de l'avortament.

A finals del passat mes de juliol, el Tribunal Constitucional va indicar que tenia previst reprendre el debat sobre el recurs contra la llei de l’avortament, presentat fa onze anys pel Partit Popular. L’alt tribunal va indicar que abordaria la deliberació sobre aquesta llei després de diverses iniciatives als tribunals pel retard en la resolució del recurs.

Exdiputats del PP que van impulsar el recurs davant del Constitucional van denunciar el 2020 davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) el retard en la resolució del recurs presentant contra la llei de terminis avui vigent, que permet avortar les primeres catorze setmanes. Igualment, l’Associació d’Advocats Cristians va presentar davant del Tribunal Suprem una querella per retard contra el magistrat Andrés Ollero, exdiputat del PP i ponent de la sentència. Aquestes dues iniciatives són les que van fer que el Constitucional decidís reactivar el recurs per dictar sentència sobre un recurs presentat el 2010.

Incògnita sobre la llei

El PP encara no ha definit el contingut d'aquesta llei que està preparant, per tant, no se sap si la reforma suposaria tornar al model de que l'avortament és delicte excepte casos determinats, o mantindria el model actual de terminis, que diu que l'avortament, durant les primeres setmanes de l'embaràs, és un dret de la dona. 

A Casado no li tremolarà el pols, si arriba a la presidència, ja ho va anunciar durant el seu discurs de tancament de la convenció nacional del PP a València. Casado va subratllar que si es converteix en president aprovarà immediatament les seves noves lleis per substituir les del govern de coalició. "Amb urgència i decisió, sense que a ningú li tremolin les cames per aprovar reformes ni el pols per executar-les". 

El País explica que a més de derogar la llei de l'avortament, el PP planeja substituir la llei d'eutanàsia per una llei de cures pal·liatives, derogar la llei de memòria històrica, que substituiria per una nova "llei de concòrdia", derogar la llei Celáa d'educació i també modificaria alguns aspectes de la llei trans.

El recurs contra la llei aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero va ser presentat per diputats del PP el 2010. Posteriorment, quan el PP va assumir l’executiu va anunciar reiteradament que reformaria la llei, cosa que va fer pensar que corregiria els punts que a parer seu considerava inconstitucionals. Com que no va fer cap reforma, l’opinió generalitzada era que als populars ja els hi estava bé la norma com estava.

Ara, però, es considera que és obligació del tribunal afrontar el debat d’aquesta qüestió. El PP va recórrer vuit articles de la llei, així com la disposició addicional segona, entre els quals hi ha el que permet avortar al cap de catorze setmanes de gestació sense necessitat d’al·legar cap supòsit.

 

Foto principal: El líder del PP, Pablo Casado / Europa Press