El futur de la dreta espanyola pinta bé, com a mínim segons l'enquesta realitzada per IMOP en la tercera onada de l’Observatori Electoral que ha posat en marxa El Confidencial. El Partit Popular continuaria escalant posicions i marcaria distàncies amb el PSOE. 

Casado podria arribar a La Moncloa, ja que el seu partit podria aconseguir 115 diputats, 26 més dels 89 actuals. Aquests resultats posicionarien el PP amb 14 escons més que els que traurien els socialistes. El PSOE veurà reduïda la seva representació parlamentària, passant de 120 escons a 101, 19 menys que a les eleccions 

encuesta elconfidencial escaños grande

Font: El Confidencial

Necessitat de pactes 

Tant si les previsions de l'enquesta de El Confidencial es compleixen, com si no, els dos partits tradicionals espanyols haurien de pactar per assolir la presidència. Pel que fa als possibles pactes del PP, Vox és una opció a tenir en compte, la més forta. Per sort per Casado, els ultradretans aconseguirien més escons en unes pròximes eleccions. Passarien de 52 diputats a 58 (+6). Tot i això, caldria alguna altra força per arribar a la majoria de 176 escons, les dues formacions per si soles sumarien 173. 

Observant l'escalada progressiva dels dos principals partits de la dreta i l'extrema dreta espanyola sembla viu un bon moment i seria lògic deduir que aliar-se amb un tercer partit de dreta facilitaria la investidura d'un president. Ciutadans semblaria la millor opció, però la formació segueix caient en picat. Segons l'enquesta, Ciutadans perdria 9 escons dels 10 que té actualment, és a dir que es quedaria amb un únic representant al Congrés. De manera que no els seria de massa utilitat al PP i Vox. 

Mal moment pels socis del govern espanyol

La suma PSOE-Unides Podem segueix sense arribar a una majoria en escons, però a més aquesta es veuria minvada. La perdura de 26 escons del PSOE es veu agreujada per la caiguda de Podem. La formació morada perdria 7 diputats, passant de 35 a 28 escons. 

En canvi, l'escissió d'Unides Podem capitanejada per Íñigo Errejón, sumaria representants en unes noves eleccions. Más País aconseguiria dos escons més, deixant un total de quatre representants al Congrés. És a dir, doblarien els seus resultats actuals. 

Immobilisme en alguns sectors

La volatilitat en el vot als partits més grans de l'Estat no es reprodueix en les formacions més petites. Diversos partits conservarien el seu resultat actual. És el cas d'Esquerra Republicana (manté 13 escons), Junts per Catalunya (8), PNB (6), Bildu (5), CUP (2), Compromís (1), Coalició Canària (2), Navarra Suma (2), Partit Regionalista de Cantabria (1) i Teruel Existe (1). 

L'únic que patiria un canvi seria el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), qui sumaria un escó a les seves files de representats al Congrés, tenint un total de dos. 

Tercera onada: consolidació de la dreta 

L'enquesta de l'IMOP és la tercera d'un estudi que pretén veure l'evolució de la intenció de vot al llarg dels mesos. El resultat és: la dreta es consolida.  Actualment les forces de la dreta espanyola superen l'esquerra per sis punts

encuesta elconfidencial punto derecha izquierda gran

Font: El Confidencial

 

 

Imatge principal: Pablo Casado, actual líder del Partit Popular, i José María Aznar, expresident del Govern / Efe