El PP ja pensa en portar al Tribunal Constitucional la futura reforma per renovar-lo, segons ha publicat aquest dissabte La Razón. La cosa és que la Moncloa s'està preparant per contraatacar al TC amb una proposició de llei que doni forma a les esmenes suspeses, amb l'objectiu de canviar la majoria de tres cinquens que ha de sumar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en l'elecció dels dos magistrats al tribunal de garanties que li correspon per un nou sistema pel qual es nomenarà els dos magistrats que treguin més vots. Però el Partit Popular també estudia com replicar al contraatac del govern espanyol.

Fonts populars han assegurat que examinen quines conseqüències té que les esmenes ja s'hagin votat en la comissió de Justícia i en el ple del Congrés dels Diputats. Sembla que iniciar de nou el tràmit d'una qüestió votada manca de precedent i que a l'executiu estatal "tal vegada només li queda l'argúcia de presentar-la com una iniciativa d'algun dels grups de la majoria d'investidura", segons les mateixes fonts. Aleshores, queda clar que el PP votarà en contra de la iniciativa anunciada pel govern espanyol per corregir el seu "nyap" parlamentari i judicial. Serà llavors, quan perdin la votació, que determinaran si poden recórrer al TC.

El PP, del Constitucional a Europa

El Constitucional no és l'única esperança dels populars. El PP també analitza què poden fer a Europa perquè Brussel·les pressioni per evitar "aquesta barbaritat". En aquest sentit, cal recordar que la Comissió Europea ja va avalar al TC i va retreure que el govern la Moncloa no consultés abans la reforma judicial. També s'ha de tenir en compte que l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha pressionat Sánchez, Feijóo i els magistrats perquè tanquin la crisi. En certa manera, es pot dir que la Unió Europea ja s'ha posicionat contra la reforma per renovar el tribunal de garanties.

Respecte del CGPJ, el PSOE rebutja de moment activar el canvi legal que demana Unidas Podemos per desbloquejar-ne la renovació. Ja fa temps que sobrevola la idea que el govern espanyol estudia reformar les majores per renovar el Poder Judicial sense el PP, però ara l'han descartat. "No estem en això", han afirmat fonts socialistes a El País. El pla era reduir la majoria necessària de tres cinquenes parts de les Corts (210 diputats) fins a la majoria absoluta de 176 diputats. Tanmateix, l'executiu estatal està centrat en tirar endavant l'esmentada proposició de llei per renovar el Constitucional — que és el més important. Tot plegat es resoldrà durant el gener del 2023.