El govern espanyol impulsarà a través dels grups parlamentaris de PSOE i Unidas Podemos una proposició de llei per renovar el Tribunal Constitucional. Així és com contraatacarà La Moncloa el desafiament que va consumar aquest dilluns el tribunal de garanties contra l’executiu de Pedro Sánchez acceptant les mesures cautelaríssimes del PP. Tal com ha pogut saber ElNacional.cat a través de fonts parlamentàries socialistes, la intenció és presentar aquesta proposició de llei durant els pròxims dies, aquesta mateixa setmana. Presentaran en forma de proposició de llei les esmenes que ha tombat el Constitucional de la mà dels populars.

Les mateixes fonts assenyalen que hi ha hagut un "reagrupament" de les forces progressistes al Congrés dels Diputats des que el Tribunal Constitucional ha interferit en l'autonomia parlamentària de les Corts espanyoles. És per això que des del PSOE i Unidas Podemos tenen clar que el text prosperarà. Ara bé, encara no se sap quina formació acabarà signant el text que es presenti a la cambra, o bé si ho faran totes dues del bracet. 

Quines són aquestes esmenes que ha tombat el Constitucional i que ara el govern espanyol vol ressuscitar a través d'una proposició de llei? Una que canvia la majoria de tres cinquens que ha de sumar el CGPJ en l'elecció dels dos magistrats al Constitucional que li correspon per un nou sistema pel qual es nomenarà els dos magistrats que treguin més vots. I una altra que permetria al govern espanyol i al Consell General del Poder Judicial fer el seu propi nomenament encara que l’altra part no ho faci en els terminis fixats. És a dir, el principal objectiu és renovar el Tribunal Constitucional, i aquest dilluns els magistrats conservadors van sortir en la seva pròpia defensa i van bloquejar aquesta reforma de la normativa judicial espanyola.

A més, la majoria conservadora del TC va prendre aquesta decisió amb quatre dels seus magistrats tenint el mandat caducat. Però dos d'aquests —Pedro González-Trevijano i Antonio Narváez— estaven directament afectats per la qüestió sobre la qual deliberaven. Ja que en cas de prosperar el text que impulsaven PSOE i Podemos, haguessin estat rellevats del seu càrrec. És per aquest motiu que les dues formacions que conformen el govern espanyol van recusar els dos magistrats, però la majoria conservadora va rebutjar aquestes recusacions. 

Tot plegat, això ha provocat que aquest dimarts la mesa del Senat i la Comissió de Justícia d'aquesta cambra acatessin el pronunciament del tribunal de garanties i retiressin les dues esmenes del text que s'aprovarà aquest dijous a la cambra alta. Així doncs, el Senat no podrà votar sobre la reforma del poder judicial, però sí sobre la derogació del delicte de sedició i la reforma del delicte de malversació, així com una esmena que combat la rebaixa de penes a agressors sexuals en virtut de la llei del 'només Sí és Sí'.