El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha determinat en el seu ple ordinari celebrat aquest dijous portar a terme una reunió extraordinària el pròxim dimarts perquè tingui lloc una segona votació, en només una setmana, per tal d'escollir els seus dos candidats al Tribunal Constitucional (TC). Aquesta proposició ha arribat amb un canvi en els magistrats proposats pels vocals conservadors. Segons les fonts de l'òrgan de govern dels jutges consultades per EFE, així s'ha acordat a proposta del sector conservador del CGPJ, que ha estat qui ha recomanat els magistrats del Tribunal Suprem (TS) César Tolosa i María Luisa Segoviano com a candidats.

Segons ha informat el CGPJ, s'ha acordat a proposta de sis dels deu vocals que integren el sector conservador del CGPJ, que ha estat qui ha llançat Tolosa i Segoviano com a candidats. Cal recordar que Tolosa ja va ser un dels votats al ple extraordinari de dimarts passat, també a proposta dels vocals conservadors, obtenint només els seus deu vots, un menys dels necessaris. En el cas de Segoviano, encara que el seu nom el posa sobre la taula ara el bloc conservador, era a la primera llista de nou candidats que va comunicar el bloc progressista el mes d'octubre passat. Tot i això, segons informa Europa Press, fins al mateix inici del ple extraordinari podran proposar-se altres candidats.

Els blocs conservador i progressista, enrocats

Així doncs, continua el bloqueig al Constitucional, en el qual quatre magistrats van veure caducats els seus mandats el juny passat. La meitat d'aquests, el president Pedro González-Trevijano i el magistrat Antonio Narváez, han de ser reemplaçats per l'exministre socialista Juan Carlos Campo i l'exassessora del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que són els elegits pel govern de Pedro Sánchez. Els altres dos, el vicepresident Juan Antonio Xiol i el magistrat Santiago Martínez-Vares, han de ser reemplaçats a proposta del CGPJ.

Les regles vigents imposen una majoria de tres cinquens (11 vots) per enviar candidats al Constitucional i permeten que cadascun dels 18 vocals que actualment formen el CGPJ suggereixi i voti dos aspirants. Fins ara, l'equilibri de forces al Consell -amb 8 vocals progressistes i 10 conservadors- ha fet impossible l'acord. A la votació del 20 de desembre, els dos nominats pel sector majoritari, Tolosa i Pablo Lucas, van obtenir 10 vots, mentre que José Manuel Bandrés, del bloc progressista, en va aconseguir 7. D'aquesta primera votació es va haver d'abstenir el vocal Enrique Lucas, perquè el seu germà -també magistrat del Tribunal Suprem- era un dels candidats, cosa que va restar un vot a Bandrés.

Lucas, així com Segoviano -expresidenta de la Sala Social del TS-, formava part del primer llistat de nou candidats que els vocals progressistes van posar sobre la taula i que finalment van reduir-ne un: Bandrés. Les fonts indiquen que, incloent-hi un nom progressista al seu tàndem (primer Lucas i ara Segoviano), l'ala conservadora busca que els seus homòlegs renunciïn a Bandrés, un altre magistrat del TC sobre el qual els vocals conservadors han imposat un veto tàcit. En aquest context, la candidatura de Bandrés es percep com el principal escull d'unes negociacions que van encallar el 2 de desembre perquè els dos sectors continuen enrocats en les posicions respectives.