La Comissió Europea (CE) avala el Tribunal Constitucional (TC), tot recriminant a Pedro Sánchez no haver consultat "les parts interessades pertinents, inclosos, segons correspongui, el poder judicial i els consells judicials" a l'hora de tirar endavant la reforma del Codi Penal. En aquest sentit, l'Executiu comunitari afirma que "quan es tracta de reformes dels sistemes judicials als estats membres, sempre hem sostingut que és important que es consultin les parts interessades pertinents, inclosos, segons correspongui, el poder judicial i els consells judicials". Així doncs, des de la Comissió Europea indiquen que el govern espanyol hauria d'haver consultat els partits de l'oposició, tal com reclama el PP, abans d'impulsar la reforma del Codi Penal. 

Les fonts comunitàries es refereixen així als estàndards europeus que advoquen perquè abans que una reforma de pes en l'àmbit judicial sigui presentada hi hagi consultes "prèvies" amb actors com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), els fiscals i jutges o el Consell d'Europa a través de la Comissió de Venècia. En el cas d'Espanya, afegeixen les fonts, correspon al Tribunal Constitucional dirimir sobre qualsevol "dubte o queixa" sobre la manera com s'executa el procés de reforma i les autoritats nacionals complir les normes establertes.

La CE avala el TC, però no entra a valorar el fons de la reforma del Codi Penal

Fonts comunitàries han avalat el TC en reclamar que, quan es tracta de reformes dels sistemes judicials, cal consultar totes les parts interessades. És a dir, que el govern espanyol hauria d'haver consultat les forces de l'oposició per tirar endavant la reforma del Codi Penal. Alhora, però, el portaveu comunitari de Justícia, Christian Wigand, ha evitat valorar el fons de la reforma del Codi Penal perquè Brussel·les no fa comentaris sobre propostes legislatives fins que són adoptades definitivament com a llei, però sí que ha apuntat que els serveis comunitaris esperen que "les autoritats nacionals i que tots els actors nacionals actuïn d'acord amb les regles i procediments nacionals". Així doncs, el portaveu ha optat per la cautela i ha evitat valorar de manera directa la decisió del Constitucional per congelar la reforma impulsada pels partits del govern espanyol.

Brussel·les segueix la situació d'Espanya "de prop" 

Wigand ha remarcat que Bussel·les vigila les reformes en el marc del seu informe anual sobre l'estat de dret als països de la Unió Europea. De fet, la Comissió Europea ja ha recriminat a altres països que hagin accelerat reformes importants sense consultar les parts, tal com ja ha passat a Romania o Polònia. Wigand també ha declarat que l'espai adequat per resoldre els dubtes que pugui originar la tramitació d'una reforma com l'espanyola és el Tribunal Constitucional.

Certament, la decisió del Ple del Tribunal Constitucional de paralitzar la proposició de llei que canvia el sistema d'elecció dels seus membres i que s'estudiaria aquest dimarts a la Comissió de Justícia del Senat ha obert una crisi institucional a Espanya.

Sánchez acata el TC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que acatarà la decisió de la majoria conservadora del tribunal de garanties, que aquest dilluns l'ha reptat, tot suspenent la tramitació parlamentària al Senat de la reforma judicial del Codi Penal. Però també ha desafiat el Tribunal Constitucional i ha assegurat que el seu executiu “adoptarà les mesures precises” per reformar el poder judicial i renovar així el Consell General del Poder Judicial i el mateix TC. 

 

Imatge principal: Fotografia de Christian Wigand en una xerrada al Col·legi de Periodistes de Catalunya