El govern espanyol estudia reformar les majories per renovar el CGPJ sense el PP, després que les negociacions s'hagin suspès per la reforma de la sedició. Ja fa un temps que es va plantejar la rebaixa d'aquestes majories necessàries en el Congrés dels Diputats, cosa que serviria per desfer-se dels populars en la renovació de l'òrgan de govern dels jutges. Ara, fonts de l'executiu estatal assenyalen a El Confidencial aquest dissabte que estan obligats a valorar les diferents opcions: entre elles, el canvi legislatiu en la llei orgànica del poder judicial. La idea final és tancar una greu crisi institucional per la qual la Comissió Europea ja ha mostrat un sentiment d'urgència.

Actualment, per escometre la renovació cal una majoria de tres cinquenes parts de les Corts (210 diputats). L'any 2020, els grups parlamentaris de PSOE i Unidas Podemos ja van proposar reduir la majoria fins a la majoria absoluta de 176 diputats en segona votació. Amb aquest plantejament es pretenia pressionar el Partit Popular i es va congelar poc després de presentar-se, per tal de facilitar la negociació. Però Brussel·les va començar a advertir que una reforma així tindria efectes negatius sobre la independència judicial, fins al punt que l'eurocomissària de Justícia, Vera Jourová, va demanar al seu homòleg espanyol, el socialista Juan Carlos Campo, que fes marxa enrere. Llavors, la proposta es va retirar del tot.

El PP, en contra; Unidas Podemos, a favor

Malgrat els avisos de l'executiu comunitari, en el govern espanyol s'estudia de nou reprendre aquesta via perquè cal donar compliment a la Carta Magna. "Estan incomplint la Constitució, és molt greu", assenyalen fonts governamentals, que insisteixen en el fet que el bloqueig afecta "l'estabilitat institucional i democràtica del país". L'argument constitucional justifica que es plantegin opcions com la reforma legislativa, davant la manca d'esperances amb el PP i la renovació del Consell General del Poder Judicial.

Entre els populars no es descarta que Pedro Sánchez tiri endavant amb la rebaixa de les majories. "Són capaços de tot, els hi és igual", comenten fonts del PP, que deixen clar que no tornaran a negociar "amb aquest PSOE". En canvi, a Unidas Podemos estan d'acord amb la reforma legislativa. Va ser el diputat Pablo Echenique qui va preguntar públicament  per què els socialistes "no volen canviar les majories per arrabassar als corruptes la seva minoria de bloqueig". Sembla que el pla B del PSOE és el pla A dels morats, ja que pensen que l'actual sistema està pensat per al bipartidisme i evitar una renovació unilateral.