El comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, ha pressionat "totes les parts" implicades en l'enfrontament entre el poder judicial i el govern espanyol perquè facin el necessari per tirar endavant la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ha remarcat que és una "qüestió prioritària". Reynders s'ha referit d'aquesta manera al president espanyol, Pedro Sánchez; al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i als magistrats del CGPJ, mentre creix la preocupació a les institucions comunitàries per la deriva en la qual està entrant Espanya.

"Lamento sentir que s'han suspès les negociacions a Espanya per renovar el consell de la judicatura, en funcions des del 2018", ha remarcat Reynders. Per aquest motiu, el comissari de Justícia ha instat "totes les parts implicades a prendre les accions necessàries per a la implementació exitosa" de la renovació del CGPJ, una qüestió que Brussel·les fa anys que reclama a Espanya. "La Comissió Europea ha recomanat a Espanya procedir amb caràcter prioritari a la renovació del Consell del Poder Judicial i iniciar, immediatament després de la renovació, un procés per tal d'adequar el nomenament dels seus jutges-vocals tenint en compte estàndards europeus", ha afegit.

Mentrestant, la premsa alemanya no veu l'enfrontament institucional que viu Espanya com una simple tensió entre el PSOE i el PP, sinó com una greu crisi sistèmica. Comença a haver-hi dubtes a la cancelleria alemanya per la crisi de la democràcia espanyola, tot i els intents que ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez, a la UE per presentar el país com si hagués fet els deures pendents. La guerra oberta entre el poder judicial i el govern de Pedro Sánchez està erosionant altre cop la imatge d'Espanya.

El diari Die Zeit afirma obertament que Espanya està immersa "en una profunda crisi". "Els analistes veuen perillar els fonaments institucionals de la democràcia espanyola. I en això tant el govern espanyol com l'oposició hi estan d'acord, per variar. Però quan es planteja la qüestió de qui és el culpable del desastre, desapareixen totes les coincidències", lamenta. "Per primer cop des de la tornada de la democràcia a Espanya després de la dictadura franquista, el Tribunal Constitucional ha prohibit al Congrés seguir un procés legislatiu. En fer-ho, ha interferit en els drets del Parlament escollit per votació popular. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha congratulat que "s'hagi enfortit la democràcia". I el diputat socialista Felipe Sicilia ho va comparar amb l'intent fallit de cop d'estat que van protagonitzar el 1981 la Guàrdia Civil i els militars", ha afegit.

Per la seva banda, el potent grup RND, pròxim als socialdemòcrates alemanys, parla obertament de "crisi sistèmica" a Espanya. "Espanya està vivint una lluita pel poder entre la política i el poder judicial, que està descalçant l'estat de dret. De fet, només es tracta de nomenaments del Tribunal Constitucional, però en realitat Espanya està immersa en una crisi sistèmica". El mitjà està molt sorprès després de saber que els magistrats denominats progressistes i els denominats conservadors del Tribunal Constitucional fan reunions per separat com "si no fossin un tribunal sinó un club de debat polític".