El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha estrenat aquest divendres la campanya de les eleccions basques del 21 d'abril alertant dels riscos d'obrir a Euskadi un procés independentista com el català. "L'únic projecte comú del PNB i Bildu és avançar en un 'procés' que als bascos, que són molt intel·ligents, no els interessa", ha afirmat en un acte celebrat a Vitòria, informa l'agència ACN. "No dividirem la societat basca, que ja hem passat anys molts dolents", ha alertat el dirigent popular en referència a l'historial d'assassinats, segrestos i terrorisme que va patir Euskadi en mans d'ETA. Així, Feijóo ha situat al PP com l'única "alternativa" en un panorama electoral on el PSE, el PNB i EH-Bildu i Sumar actuen com "satèl·lits polítics" de Sánchez.

Els populars bascos, que actualment tenen sis dels 75 escons que componen el Parlament d'Euskadi, esperen incrementar la seva representació malgrat que enquestes com el CIS apunten a un estancament. Als anteriors comicis, el partit ja va acudir a les urnes conjuntament amb Ciutadans, de manera que en aquesta ocasió no aspira a absorbir l’electorat liberal com ha fet en altres punts de l'Estat.

Feijóo ha demanat al PP basc el mateix que ha recomanat darrerament al PP català: que no es posi "sostre" electoral i vagi a totes a les eleccions. D'altra banda, ha situat al partit com l'única "alternativa" de canvi en un territori dominat des de fa dècades per l'aliança entre el PNB i el Partit Socialista d'Euskadi (PSOE-PSE). Així mateix, ha avisat que les altres formacions -Podem, Sumar i EH Bildu- són també satèl·lits al "sanchisme" i contràries als interessos dels bascos.

"No crec que tots els partits que es presenten a les eleccions basques puguin presumir del seu passat, nosaltres ho fem", ha remarcat Feijóo en un acte on ha recordat els assassinats patits pel PP en mans d'ETA. Pel que fa a les mencions a Catalunya, el líder popular ha alertat que el procés ha suposat un "deteriorament de la societat catalana" que no interessa a Euskadi. "No portem un camí sense retorn que no porta enlloc", ha alertat.

El candidat del PP a lehendakari, Javier de Andrés, ha avisat també dels perills de l'aliança nacionalista que podrien provar el PNB i EH Bildu. "Una ruptura amb Espanya és dolenta pels bascos", ha reiterat en un discurs on ha reivindicat el "model tradicional basc" basat en les arrels pròpies d’identitat, però compatible amb els vincles amb l'estat. "Volen un nou estatus amb el qual trenquen amb la manera de ser bascos i això crea unes tensions enormes entre bascos", ha lamentat en un acte que entre el públic ha reunit només a un líder autonòmic del PP: Alfonso Fernández Mañueco, president de Castella i Lleó.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!