Pablo Casado podria governar en solitari amb el suport de Vox segons una nova enquesta. Després de la Convenció Nacional de València, el Partit Popular es manté en una forquilla d'entre 127 i 129 escons, igual o més que els que sumarien els dos partits del govern de coalició, PSOE i Unidas Podemos, que ballarien entre els 123 i 127 escons. Així ho revela una enquesta de NC Report, feta entre el 13 i el 15 d'octubre i publicada pel diari La Razón

Així, el PP, que passaria dels 89 diputats actuals a 127-129,  podria governar solitari, tal com fa temps que reclama, ja que la gran diferència d'escons amb Vox fa que puguin exigir-los el seu suport extern. El partit ultra dirigit per Santiago Abascal es manté estable i com a tercera força després de la Convenció del PP. L'enquesta d'avui li dona entre 47 i 49 escons, només entre 3 i 5 diputats menys que en les últimes generals (52). En total, perdria uns 138.905 vots.

La crisi de Cs s'agreuja  

En l'última enquesta publicada el mes de setembre, el bloc de dreta-ultradreta es mantenia amb el mateix percentatge que a l'agost, amb un 47,9% dels vots i 181 escons. Llavors, es calculaven 2 diputats per Ciutadans enfront dels 10 escons que ara mateix ocupa al Congrés. En l'últim sondeig, però, aquesta xifra encara es redueix més i se situa amb tan sols 1 diputat.

Amb més d'un milió de vots perduts, el partit que més, la crisi taronja s'agreuja davant un any en què hi haurà eleccions a Andalusia, on governa en coalició amb el PP. També s'especula amb un avançament electoral a Castella i Lleó, regió en què també governa amb els populars, i fins i tot al País Valencià. 

Caiguda de l'esquerra 

Per la seva part, els dos partits de govern cauen en xifres molt semblant: el PSOE perdria 874.379 vots i Unidas Podemos 882.708. Així els socialistes es mouen al voltant d'un 25,4% dels vots, 101-103 escons, mentre que els morats es queden amb només 22-24, amb el 9,6% dels vots. En l'enquesta del mes de setembre, les seves sigles arribaven al 38,6% dels vots i 129 escons, unes xifres que avui han baixat fins a la forquilla dels 123-127 escons. Ara mateix i d’ençà de les eleccions del 10-N de 2019, en sumen 155: 120 el PSOE i 35 Unidas Podemos.

Segons l'enquesta, l'únic partit que millora la seva situació és Más País. La formació dirigida per Íñigo Errejon passaria dels 3 diputats actuals amb els quals va entrar al Congrés, a 5. Així i tot, no aconseguiran ser decisius degut a la gran caiguda de PSOE i UP, explicada en bona part pels efectes de l'augment del preu de la llum, descontrolat aquest mes d'octubre, i la manca de mesures per rebaixar-lo. 

Formula Díaz 

L'enquesta es va fer pocs dies després de la celebració de la Convenció del PP a València, on va omplir la seva plaça de braus, i quan encara no s'havia celebrat la del PSOE, que ha tingut lloc aquest mateix cap de setmana a la mateixa ciutat, en la que Pedro Sánchez ha renovat l'executiva del partit, ha assegurat que el diàleg amb Catalunya no trencarà la unitat d'Espanya i ha apostat per abolir la prostitució.

A més, la gran incògnita dels partits d'esquerra serà la fórmula que buscarà Yolanda Díaz per presentar-se a les noves eleccions. La vicepresidenta del govern i ministra de Treball podria apostar per una plataforma amplia que transcendís les sigles d'Unidas Podemos i aglutinés també els comuns, Compromís i fins i tot, Más País. Díaz, la líder més ben valorada segons el CIS, prepara un gran acte abans del 2022 amb Ada Colau i Mónica Oltra a València. 

A la imatge principal, Pablo Casado a la clausura de la Convenció Nacional a València / Europa Press