És l'estrella de la nova dreta espanyola. Però no estava previst que Isabel Díaz Ayuso se sortís del guió. I no ho ha fet. S'ha donat un bany d'aplaudiments i crits de "presidenta", però no era el lloc per a crear polèmiques. Més aviat per a tancar-les. Així que la presidenta de la Comunitat de Madrid ha aprofitat la seva única intervenció pública avui, a l'auditori de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, per a expressar el seu suport públic a Pablo Casado. Ha deixat clar que el seu "lloc" és Madrid. "Espaya necessita que tu arribis a ser president", li ha dit.

Els presidents autonòmics del PP han participat a la convenció estatal del partit a través d'una taula rodona sobre "els governs de la llibertat". I la presidenta de la Comunitat de Madrid, amb una intervenció preparada, ha deixat anar el missatge en clau interna: "Avui et vull deixar clar que tinc meridianament clar que sé on està el meu lloc, i sé que el meu lloc és Madrid i que donaré el millor per Madrid, perquè Madrid és Espanya i perquè necessitem que tu siguis el president del govern".

A Isabel Díaz Ayuso se l'ha vist emocionada quan ha pronunciat aquestes paraules, que suposen un pas al costat en la guerra freda interna. De fet, la lideressa madrilenya ha recordat també com va ser Pablo Casado qui va fer-li confiança fa setze anys a les Noves Generacions, les joventuts del PP, com també va confiar en ella per a Madrid: "Em va donar la major oportunitat política de la meva vida: presidir la Comunitat de Madrid. És la meva sortida i la meva meta política". I ha volgut deixar clar que "el meu projecte ha estat el teu" i que "tot el que hem fet a la Comunitat de Madrid no té sentit sense el govern d'Espanya". Com estava previst, cap sortida de guió.

L'Oficina del Español

La presidenta de la Comunitat de Madrid també ha aprofitat per a disparar un dard a Pedro Sánchez, després que ahir anunciés una iniciativa per a potenciar la llengua castellana. Concretament, l'ha acusat de "copiar" la seva Oficina del Español, que dirigeix Toni Cantó. I, aprofitant un altre plantejament del president espanyol --descentralitzar institucions de l'Estat-- li ha plantejat que l'instal·li a Barcelona.

Ovacionada

Els presidents autonòmics del PP han anat arribant a l'auditori al llarg del matí: Alberto Núñez Feijóo (Galícia), Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó), Juanma Moreno (Andalusia), Fernando López Miras (Múrcia)... i la presidenta de la Comunitat de Madrid, que ha estat l'última, però també la que ha generat més expectació. Ha estat rebuda entre aplaudiments i crits de "presidenta, presidenta" dels militants populars reunits a València, i també per una munió de càmeres i periodistes que l'ha perseguit fins a la sala.