Si ara se celebressin eleccions a Espanya, el PP i Vox desbancarien el PSOE i Unidas Podemos amb una majoria absoluta de 176 diputats. Així ho assegura l'últim baròmetre de GAD3 publicat pel diari ABC aquest diumenge.

L'enquesta preveu que els populars obtindrien un 30% dels vots mentre que atorga a Vox un 15,4% del suport i 51 diputats. Per contra, assegura que socialistes i morats perdrien 4,1 punts de vot, motiu pel qual es deixarien pel camí 28 escons entre els dos. Concretament, el PSOE obtindria 103 diputats mentre que la coalició Unidas Podemos se'n quedaria amb 24. Així doncs, l'efecte Yolanda Díaz, a qui la militància ha confiat el futur del partit un cop retirat el seu fundador, Pablo Iglesias, no frenaria el descens progressiu del partit. 

Si se suma l'estimació de vot per blocs, el de la dreta s'imposa a l'esquerra. El PP, Vox i Ciutadans obtenen un 47,8 per cent de vot, amb 178 diputats. Per l'esquerra, el PSOE, Unidas Podemos i Más País sumen un 38,7 per cent i 130 escons. La diferència és de 9,1 punts i 48 diputats.

enquesta abc

El rotatiu avisa, però, que tot i que aquest ascens, els populars perdrien 1,5 punts de vot i 14 diputats respecte el passat mes de juliol. A aquesta majoria de populars i extrema dreta se li podria afegir els dos diputats que l'enquesta dona a Ciutadans, a qui situa a la vora de la desaparició.

El rotatiu afirma que el calendari electoral també corre a favor del PP de Pablo Casado amb les eleccions a Andalusia i un possible avançament electoral a Castella i Lleó. En ambdues autonomies, les enquestes preveuen victòries per als populars.

L'enquesta es va realitzar entre els dies 8 i 14 d'octubre, amb 1.001 entrevistes a tot Espanya. Pocs dies abans, Pablo Casado clausurava la convenció nacional del PP a la plaça de toros de València. Així doncs, el rotatiu creu que -amb els resultats de l'enquesta a la mà- la convenció dels populars, on el mateix Casado va prometre dur el president a l'exili, Carles Puigdemont, al Tribunal Suprem, és un altre element que els catapultarà a la Moncloa de la mà dels de Santiago Abascal.

La resta

Pocs o cap canvi pel que fa a la resta de les formacions. L'enquesta de l'ABC dona 13 diputats a ERC -els mateixos que té ara-, 8 a Junts (igual), 7 al PNB (ara en té 6), 5 a Bildu (igual), 3 a Más País (igual), 3 a la CUP (ara en té 2), 2 al BNG i Coalición Canaria, i un al PRC i Teruel Existe. D'aquesta manera, els independentistes catalans sumarien un escó més que ara, arribant a un total de 24. Sumats als de nacionalistes i independentistes bascos, aquests augmentarien fins a 36. 

 

Imatge principal: el líder del PP, Pablo Casado, i el de Vox, Santiago Abascal, en un ple del Congrés dels Diputats / Foto: Efe