Una conversa recollida pels investigadors del sumari del cas Koldo, a la que ha tingut accés la Unitat Central Operativa (UCO), esquitxa l'exministre i diputat socialista José Luis Ábalos. La UCO ha escoltat les intervencions telefòniques interceptades a la trama per la qual la Guàrdia Civil va detenir aquest dimarts Koldo Garcia, un antic assessor de l'exministre en el marc d'un cas que investiga pràctiques corruptes en la compra de mascaretes durant la pandèmia. 

La conversa que afecta Ábalos va tenir lloc el passat mes de desembre, tal com avança la Cadena Ser, i va ser entre dos dels empresaris implicats en la trama, Juan Carlos Cueto i Íñigo Rotaeche. Tots dos estan parlant de les comissions pels contractes del Ministeri de Transports i Cueto li diu al seu interlocutor: “això era un favor que li demanava el teu veí (Koldo)… ell i el seu ex cap” (en al·lusió a Ábalos segons els investigadors). "I sembla que l'altre ha dit que sí", afegia Cueto, "perquè li han donat un altre favor a canvi".

La família de Koldo

Segons els investigadors, Koldo García va utilitzar fins i tot els seus familiars per moure els diners i intentar ocultar-los. De fet, entre les converses intervingudes, segons la documentació a què ha tingut accés El País, es destaca una frase de Joseba García, germà de Koldo, en què assegura una tercera persona que l'antic assessor d'Ábalos li havia dit: “No et deixaré ni un duro, ni t'ho canviaré per bitllets en mà”. Segons el sumari, això demostraria que Joseba “hauria rebut diners en efectiu propietat de Koldo”.

En una altra conversa de la qual també ha tingut coneixement el citat diari, s'observa com el germà de Koldo, sota les seves ordres, es prepara per “ingressar la quantitat de 30.000 euros en un compte bancari al seu nom, per transferir posteriorment aquests fons a un compte” de Patricia U. [Úriz, esposa de Koldo García, que també va ser detinguda] o “de la filla menor d'edat de tots dos, segons l'opció fiscal més avantatjosa marcada per Patricia”. "En aquesta mateixa conversa, Patricia afirmava que aquests ingressos seran utilitzats per Koldo per reduir les quotes de les seves hipoteques/préstecs", ressalta el sumari del cas.

L'increment de patrimoni de Koldo

Un dels fets que ha fet saltar les alarmes a la Guàrdia Civil i a la Fiscalia Antincorrupció, que provaria el paper destacat de l'exassessor d'Ábalos a la trama, és "el notable increment del seu patrimoni durant els dos darrers anys, que no es correspon amb els ingressos procedents de les seves activitats oficials”. De fet, la interlocutòria apunta que, entre 2020 i 2022, Koldo i la seva família van passar a ser titulars de béns mobles i immobles el valor dels quals podria assolir la xifra d'1,5 milions d'euros”. “Aquestes adquisicions es produeixen només cinc mesos més tard que tinguessin lloc les adjudicacions públiques a Solucions de Gestió” (l'empresa epicentre de la trama), afegeix el magistrat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!