Hores després que Pedro Sánchez anunciés en una entrevista que aquest divendres el seu partit i Unidas Podemos registrarien al Congrés dels Diputats una proposició de llei per a reformar el delicte de sedició, que es convertirà en "desordres públics agreujats", des del PP s'han mostrat enfurismats i han denunciat que el president del govern espanyol demostra així que "el Codi Penal del nostre país és la moneda de canvi amb l'independentisme per a facilitar la seva permanència a la Moncloa un any més", en referència al suport que podria rebre d'ERC, tot considerant que les lleis espanyoles no poden dependre dels independentistes catalans: "Les lleis d'Espanya no es poden redactar a la seu d'ERC per la conveniència de Sánchez". El president del partit, Alberto Núñez Feijóo, s'ha pronunciat en la mateixa línia, acusant Sánchez de posar els seus interessos personals per damunt dels d'Espanya i s'ha mostrat convençut que hi ha una "majoria social que no accepta més mentides d'aquest govern espanyol ni més xantatges de l'independentisme".

"Ni la Constitució ni l'estat de dret es poden rendir a les necessitats de cap dirigent polític i, encara menys, a les d'aquells que es van aixecar contra la nostra nació", en referència als presos polítics i a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. Un dels principals motius que ha donat Pedro Sánchez per intentar convèncer els espanyols sobre la necessitat de modificar el delicte de sedició, que segons les enquestes hi estan en contra (fins i tot els votants socialistes), és que s'ha d'homologar a la resta de països europeus, on aquest delicte o ni tan sols existeix o té unes penes molt més reduïdes. Davant aquesta situació, el PP ha reblat que a "cap país europeu es tocaria el delicte de sedició de la mà dels  sediciosos", en referència a ERC, mentre que des de Junts el president Carles Puigdemont ha denunciat que amb aquesta reforma "no es desjudicialitza res". 

La reforma de la sedició, una "barbaritat política" 

Després de criticar la reforma del delicte en si, el PP ha carregat a les xarxes contra el president del govern espanyol, amb qui s'han mostrat molt durs durant tota aquesta legislatura i a qui ara ataquen encara amb més intensitat. De fet, acusen a Sánchez de renunciar a ser el president de tots els espanyols "perquè Espanya no comparteix les prioritats polítiques d'un govern rendit a polítics fugats o dirigents amb una sentència ferma per utilitzar institucions autonòmiques contra Espanya i la seva unitat territorial", en referència als exiliats i als presos polítics, tot i que des de Brussel·les sempre s'ha rebutjat una solució personal a la seva situació, que és la manera en què s'interpreta aquesta reforma. Dins el PSOE també hi ha persones que comparteixen part d'aquesta visió, com el manxec Emiliano García Page, que reclamava que primer tornessin els exiliats i després de ser jutjats es reformés el delicte. Ara, Sánchez també haurà de explicar la seva decisió als barons més crítics amb l'independentisme. 

Anant més enllà, els populars han acusat a Sánchez de ser indigne "de la tradició democràtica del PSOE" i han demanat als socialistes que no callin "davant aquest episodi sense ser còmplice exprés d'aquesta barbaritat política". "El silenci dels seus càrrecs intermedis és una traïció als valors que un dia van decidir representar", han continuat els populars en un enfilall que ja ha compartit el president del partit, Alberto Núñez Feijóo. 

Sánchez humilia a Espanya, segons el PP 

En aquest context convuls, el PP ha recuperat una de les idees que va posar sobre la taula quan va decidir tallar les negociacions amb els socialistes per la renovació del CGPJ després que aquests plantegessin modificar el Codi Penal per reformar la sedició: "Hi haurà entesa entre les dues grans forces, però serà amb un altre PSOE i aquest PP. Un en el que no hi sigui Sánchez que avui ha humiliat una nació que mereix un govern més digne del que avui ha de patir i un nou projecte garant de major qualitat democràtica. 

Les paraules de Feijóo 

En una línia molt similar s'ha mostrat el president del partit i líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo: "Em sap greu tenir raó quan dic que Sánchez sempre posa el seu interés polític per damunt del d'Espanya. És una irresponsabilitat històrica corregir la tasca del Suprem de la mà dels condemnats, i també una gran ingenuitat perque l'indepdentisme mai es conforma", ha escrit a les xarxes. Anant més enllà, també s'ha mostrat convençut que existeix una majoria social "que no accepta més mentides d'aquest govern ni més xantatges de l'independentisme".