A l'espera de Vox, el PP i Ciutadans ja van a la seva. Mentre continuen les converses amb el partit d'extrema dreta, les dues formacions han signat aquest dimecres a la tarda al Parlament andalús un acord d'investidura. Consta de set punts, i el primer col·loca Juanma Moreno (PP) com a president de la Junta i Juan Marín (Cs) com al seu vicepresident.

L’acord, que necessita del suport imprescindible de Vox per a poder tirar endavant, implica que la formació d'Albert Rivera donarà suport amb els seus 21 diputats a la investidura de Moreno. També estableix que el govern andalús “estarà composat per un nombre de conselleries i delegacions territorials menor a l’actual”.

A tot això, les dues formacions deixen testimoni per escrit que el nou executiu “establirà les seves prioritats en els acords programàtics signats per les dues formacions”. D'aquesta manera, descarten acords programàtics amb Vox. L'estructura del govern “es decidirà de manera consensuada per ambdues formacions”. Qualsevol modificació de l’acord “requerirà el consens exprés de PP i Cs”.

A l'espera de Vox

Davant les condicions draconianes de Vox, el PP ha fet aquest dimecres al matí una contraoferta al partit d’extrema dreta. Segons han informat fonts del partit, la direcció dels populars ha presentat un document alternatiu que ha de permetre la investidura de Juanma Moreno. Les negociacions continuen a Sevilla, i des de Gènova són més optimistes que aquest dimarts.

A diferència del que va fer Vox, el PP no ha volgut revelar el contingut del document, per no afectar les negociacions entre les formacions.

La segona reunió, aquest dimecres al matí, s’ha tancat després de poc més de dues hores, després de la maratoniana primera reunió marcada per les peticions de Vox, com l'expulsió de 52.000 immigrants irregulars, la derogació de la llei contra la violència masclista o de la no discriminació LGBTI i el retorn de competències a l'Estat en educació, justícia i ordre públic. El PP les va considerar “inacceptables” i un “autèntic despropòsit”.

Aquest dijous, la presidenta del Parlament andalús, Marta Bosquet (Ciutadans), iniciarà la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per proposar un candidat a la investidura.