Lluny de rebaixar les seves pretensions, Vox es manté ferm en les seves exigències al PP i Ciutadans per formar govern a Andalusia. Així consta en el document de 19 punts que han entregat als populars en la reunió d'aquest dimarts a la tarda a Madrid, en el qual es mantenen punts com la derogació de les lleis andaluses contra la violència masclista, contra la discriminació LGBTI i la de memòria històrica. També l'expulsió de 52.000 immigrants irregulars. El PP ja ha expressat el seu rebuig a les condicions, que considera un "autèntic despropòsit".

El document del partit ultra s'ha tractat en la trobada entre les dues delegacions, que ha començat poc abans de les cinc de la tarda i està encapçalada pels secretaris generals del PP i Vox, Teodoro García Egea i Javier Ortega Smith. A banda de la derogació d’aquestes lleis, també reclamen una declaració institucional a favor de retornar a l’Estat les competències en educació, justícia i ordre públic, i que tregui el terme “realitat nacional” de l’Estatut d’Andalusia. 

Pel que fa a la llei de mesures de prevenció i protecció integral contra la violència de gènere, Vox reclama que sigui substituïda per una “Llei de Violència Domèstica que no prejutgi el sexe de l’agressor” i impedeixi “la pluja massiva de subvencions a les associacions de feminisme supremacista”. En la mateixa línia, demanen la derogació de la llei per a la promoció de la igualtat de gènere.

Pel que fa a la llei que protegeix el col·lectiu LGBTI contra la discriminació, argumenten que “els drets de les persones d’orientació homosexual ja estan reconeguts en les lleis ordinàries i la Constitució”. Denuncien “privilegis injustificats” d’aquestes associacions.

 

Sobre la llei de memòria històrica i democràtica d’Andalusia, el document critica que aquesta norma “imposa, de forma totalitària, una versió esbiaixada de la història andalusa en el període 1931-1982”.

Des de Vox, però, no només demanen derogar lleis, sinó també promulgar-ne de noves, com una de protecció de la cultura popular i les tradicions del món rural (que inclou el flamenc o la Setmana Santa) o una de protecció de la tauromàquia i l’activitat cinegètica, “que reconegui i valori l’aportació econòmica i ecològica d’aquestes dues realitats”.

Expulsar 52.000 immigrants

El document també contempla alguns dels clàssics del partit ultra, com el desmantellament dels mitjans públics, el tancament de les “ambaixades” autonòmiques o frenar la immigració. Concretament, reclamen la reducció d’almenys el 50% dels costos dels mitjans públics andalusos i l’eliminació de tres dels quatre canals i el Consell Audiovisual d'Andalusia.

La formació de Santiago Abascal també demana un pla “per evitar la discriminació dels andalusos que viuen en altres regions d’Espanya”, amb assistència legal i econòmica de la Junta d’Andalusia perquè “no es vegin obligats a escolaritzar els seus fills en una llengua regional”.

Per lluitar contra la immigració il·legal, Vox proposa la col·laboració amb la policia espanyola “perquè puguin ser expulsats”, i acusa la Junta d’”encobrir” aquesta immigració. "Té la documentació necessària per expulsar-ne 52.000", assegura. Veu en la supressió de les ajudes a aquests immigrants com la manera per “acabar amb l’efecte trucada”.

La cirereta la posa la proposta de passar el Dia d'Andalusia al 2 de gener, per commemorar la "Reconquesta" sobre els musulmans.