El Partit Popular ja ha engegat l’estratègia de desgast per demonitzar els pactes als quals han arribat el PSOE i Junts per Catalunya per escollir Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats. La majoria absoluta demostrada aquest dijous per constituir la Mesa cou a les files del PP i, per això, el nou president del Senat, Pedro Rollán, defensa que Carles Puigdemont “és la mà que bressola el bressol del PSOE”. “En política no tot s’hi val”, ha assegurat Rollán en declaracions des de Cadis.

Per insistir, Rollán, que creu que Puigdemont va protagonitzar un "cop d'estat", s’ensuma que la connexió entre el PSOE i Junts "propiciarà una amnistia per als que es van saltar la llei, el respecte i l’harmonia". "Pretenen que tan sols una minoria imposi un dictat i una tirania a la immensa majoria de la societat espanyola". En la seva opinió, Pedro Sánchez “és incapaç de respectar el resultat de les urnes” i defensa que el president en funcions “està disposat a pagar qualsevol preu per restablir el seu manual de resistència a la Moncloa”. Davant la promesa d’Armengol de normalitzar l’ús del català al Congrés, Rollán afirma que és "únicament i exclusiva una cortina de fum mediàtica per tapar el que hi ha a la rebotiga: l’acord d’amnistia".

El PP defensa l’"obligació" de Feijóo d’intentar la investidura

La majoria absoluta al Senat és una victòria amarga per al Partit Popular arran de les eleccions del 23 de juliol. Els conservadors tenen un poder absolut a la cambra alta que poden fer servir per frenar o alentir la tramitació de lleis en cas que es reediti el govern progressista. Aquesta predominança contrasta amb la força insuficient que els populars han aconseguit al Congrés dels Diputats, demostrada aquest dijous amb l’elecció de Francina Armengol i la derrota de Cuca Gamarra. Per això, el PP amortitza la figura del flamant president del Senat, Pedro Rollán, que també és vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local.

Des de Cadis, Rollán ha assegurat que Alberto Núñez Feijóo “té la legitimitat, responsabilitat i obligació d’intentar aconseguir els suports suficients” per proposar-ne la investidura, i ha demanat al PNB que faci “una pensada” a la seva posició abans de donar suport al PSOE. Rollán ha recordat que Feijóo va guanyar les eleccions i ha exposat que “avui en dia” els populars tenen el suport d’"almenys entre 171 o 172 escons", en referència a la suma insuficient del PP, Vox, UPN i Coalició Canària. En aquest context, el president del Senat ha recordat que el PNB -que es nega a investir Feijóo- va ser un aliat del PP en el passat “en no poques ocasions”, per la qual cosa ha demanat el suport dels nacionalistes bascos. "El PNB hauria de donar-hi una volta", ha afirmat Rollán. Feijóo visita dimarts rei Felip VI en la ronda de consultes.

El PSOE recorda al PP el paper “neutral” del president del Senat

Les declaracions d’alt contingut polític de Rollán no han agradat gens a les files del PSOE. La portaveu socialista al Senat, Eva Granados, ha recordat al nou president de la cambra alta que ha de mantenir una “obligada neutralitat”, després de criticar el president Sánchez i els seus acords amb l’independentisme català.