Pedro Sánchez ho ha lligat a última hora, però ha salvat el primer matchball. El Congrés dels Diputats ha escollit Francina Armengol com a nova presidenta de la cambra baixa, en substitució de Meritxell Batet. Ha estat una nit de trucades, però les negociacions han donat els seus fruits. L'expresidenta de les Illes Balears comandarà la vida parlamentària de la quinzena legislatura espanyola gràcies als 178 vots del PSOE, Sumar, ERC, Bildu, el PNB, el BNG, als quals s'hi han afegit els set de Junts. Cuca Gamarra, candidata del PP, n'ha obtingut 139 (PP, UPN i Coalició Canària) i Ignacio Gil Lázaro, de Vox, 33.

Els dies anteriors a la votació preveien una votació d'infart, gairebé diabòlica per la incertesa que predicaven els set diputats de Junts per Catalunya, que s'han reunit a les 8 del matí per decidir el sentit del seu vot. Els de Carles Puigdemont, després d'arribar a un acord amb el PSOE, han votat sí a la primera ronda i han cooperat per a la majoria absoluta d'Armengol. Tot i no comunicar-ho públicament, en el recompte de les paperetes no hi ha hagut cap candidat alternatiu que pogués pressuposar que l'elecció es decidiria a la segona ronda. Els set d'Esquerra Republicana també s'han afegit al bloc progressista i han empès la majoria progressista després d'assolir un pacte amb el PSOE. Tant uns com altres separen les dues negociacions: la de la Mesa i la de la investidura. Ara comença una segona volta de negociacions, que s'aventuren encara més dures. L'acord per Armengol no pressuposa l'acord per la investidura.

Armengol és la quarta dona que presideix el Congrés dels Diputats després de Meritxell Batet (PSOE), Ana Pastor i Luisa Fernanda Rudi (del PP). Hi ha hagut nou homes des de la recuperació democràtica. És el tretzè president del Congrés des de 1977. Les legislatures se les han repartit el Partit Popular i el PSOE, a excepció de les primeres legislatures dominades per l’UCD. De la tretzena de presidents, set han format part del PSOE, quatre del PP i dos d'UCD. 

Divisió al bloc de la dreta

La votació d’Armengol ha tingut una altra derivada, que és la trencadissa al bloc de la dreta. Finalment els 33 diputats de Vox s’han desdit de la candidatura de Cuca Gamarra i han donat suport al seu candidat Ignacio Gil Lázaro. En un comunicat, la formació ultra s’ha queixat que el PP no els ha “ajudat” a tenir un lloc a la Mesa. “És el segon cop en democràcia que la tercera força parlamentària no està representada a la Mesa i, davant d’aquesta falta de voluntat del PP, Vox vota el seu candidat a la presidència i la vicepresidència”.

ERC i Junts pacten impulsar el català

Junts per Catalunya i ERC han fet costat al PSOE després d'assolir acords que tenen a veure amb la llengua. Els de Puigdemont han aconseguit que el ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel Albares, hagi registrat aquest matí davant el Consell d'Europa la petició perquè la llengua catalana, basca i gallega siguin oficials a les institucions de la Unió Europea, segons ha pogut saber ElNacional.cat. La documentació ja compta amb els segells corresponents que certifiquen que la sol·licitud ha entrat cap a les 8 del matí i s'inicia el tràmit perquè es pugui elevar a la Comissió Europea per ser aprovada.

Per la seva banda, ERC, entre d'altres, ha acordat l'elaboració d’una llei orgànica perquè el català sigui llengua plenament oficial en totes les institucions de l’Estat (inclosa la justícia) i d’ús des de la primera sessió plenària al Congrés, que implica canviar el reglament. L'acord amb els republicans també inclou la culminació dels acords per a l’ús de la llengua catalana a les institucions europees, a més dels recursos pressupostaris necessaris per a la protecció del català i altres llengües oficials de l’Estat. També la creació d’una comissió d’investigació per l'espionatge polític Pegasus