La configuració de la Mesa del Congrés dels Diputats ha deixat imatges de satisfacció al bloc progressista gràcies a l’elecció per majoria absoluta de Francina Armengol en primera ronda. Ara bé, la votació ha propiciat un trencament al sector conservador de la cambra baixa. El Partit Popular ha impedit que Vox obtingui un lloc a l’òrgan de govern de la vida parlamentària. Ni vicepresidències ni secretaries. Al cap i a la fi, i després de les votacions, el PSOE manté tres llocs i Sumar obté dues cadires, mentre que el PP n’ha aconseguit quatre, cosa que permet conservar una majoria d’esquerres.

🔴 Votació de la Mesa del Congrés, DIRECTE | Constitució de les Corts Generals

El PP i Vox han partit peres per la votació de la Mesa del Congrés. Els 33 diputats de Vox han optat per votar el seu candidat, Ignacio Gil Lázaro, per a la presidència i vicepresidència després de constatar que el PP no els deixaria cap vot per obtenir un lloc a la Mesa. Les matemàtiques han fet la resta. En un comunicat, la formació ultra s’ha posat les mans al cap per la decisió del PP de vetar-los. “És la segona vegada en democràcia que la tercera força parlamentària no està representada a la Mesa”, s’han queixat els de Santiago Abascal. Vista “la falta de voluntat del PP”, Vox ha decidit votar el seu candidat, Ignacio Gil Lázaro.

Per la seva banda, el PP s’ha inclinat per votar els seus candidats un cop han comprovat que Junts i el PSOE havien pactat i Francina Armengol tenia garantida la majoria absoluta per sortir escollida. “No tenia sentit donar un lloc a Vox a canvi de res”, asseguren fonts dels populars. D’aquesta manera, el PP posa distància amb la ultradreta i al·lega que els populars i Vox no són sempre “un bloc monolític”.

Mesa controlada per l’esquerra

Tal com va passar en l’anterior legislatura, les forces d’esquerres tindran el control de la Mesa del Congrés, per cinc a quatre. El PSOE s’ha quedat amb la presidència (Francina Armengol), la vicepresidència primera (Alfonso Rodríguez de Celis) i una secretaria (Isaura Leal); Sumar ha obtingut la vicepresidència tercera (Esther Gil) i la secretaria tercera (Gerardo Pisarello); i el PP s’ha fet amb la vicepresidència segona (José Antonio Bermúdez de Castro), la vicepresidència quarta (Marta González), la secretaria segona (Carmen Navarro) i la secretaria quarta (Guillermo Mariscal). Vox n’ha quedat fora.

El bloc progressista ha aconseguit el control de la Mesa gràcies a la majoria absoluta propiciada pel suport del PSOE, Sumar, ERC, Bildu, el PNB i el BNG. Després de negociar-ho amb el PSOE, els set diputats de Junts també s’hi han sumat i han fet presidenta Francina Armengol amb 178 vots. En contra del que es pensava, Armengol ha estat escollida per la via ràpida en la primera votació. No hi ha hagut suspens. Aquesta és la primera fornada de pactes, ara venen els més durs, els que han de servir per desencallar una possible investidura de Pedro Sánchez o abocar Espanya a la repetició d’eleccions.