La garantia que Vox donarà suport a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo sense entrar al govern ha revifat els ànims al PP i ha provocat moviments entre els partits del bloc conservador aquest dilluns. UPN, que ja havia assegurat el seu suport a Feijóo, l'ha "ratificat", i Coalició Canària (CC), que s'havia oposat rotundament a afavorir un executiu que inclogués la ultradreta, ha tornat a obrir la porta al candidat popular, tot i que encara supedita el vot favorable al compliment de "l'agenda canària". Tanmateix, el PNB ha tornat a trencar les esperances dels populars i ha deixat clar que "res no canvia". En aquest escenari, Pedro Sánchez continua necessitant el 'sí' de Junts i de la resta de formacions independentistes i nacionalistes. 

El PP manté l'esperança tot i el rebuig del PNB

Després de la cessió proclamada pels de Santiago Abascal aquest diumenge, el PP ha començat la setmana eufòric. El coordinador general del partit, Elias Bendodo, ha afirmat a una entrevista a la COPE aquest matí que el moviment de Vox suposa "un pas important" per "facilitar" un govern en solitari del PP "per agafar les regnes del país com més aviat millor". En aquest sentit, ha reiterat que el PP va ser la força més votada el 23-J i que a Espanya "el president sempre ha estat el guanyador de les eleccions". Bendodo s'ha mostrat convençut que aconseguirien els vots favorables de CC i PNB perquè les circumstàncies són "totalment diferents" i ha assegurat que no renunciaran "a cap batalla".

Una hora després, el PNB ha recordat que l'endemà de les eleccions ja va "fixar amb meridiana claredat" la seva posició, tancant de nou la porta a Fejióo. Coalició Canària sí que ha canviat el seu posicionament. En un comunicat emès a la tarda ha expressat la seva disposició a "parlar", ja que una de les seves "línies vermelles" era "no donar suport a un govern integrat per l'extrema dreta o esquerra". Tot i que aquest requisit ara estaria superat, CC ha deixat clar que el "sí" dependrà del fet que el nou executiu "doni plenes garanties per al compliment de l'agenda canària". 

El PSOE rep un revés de la JEC i el PP l'insta a "assumir" la derrota

El PSOE, d'altra banda, ha rebut un revés de la Junta Electoral Central (JEC), que s'ha oposat a revisar els 30.000 vots nuls de la Comunitat de Madrid, tal com demanava el partit. Amb aquesta decisió, els socialistes perden la possibilitat de recuperar el diputat que el PP els va arrabassar després del recompte del vot estranger i que va alterar el pes de les majories progressista i conservadora, la qual cosa fa necessari el 'sí' de Junts perquè Pedro Sánchez sigui investit. En concret, la JEC ha al·legat que el PSOE no ha presentat un "indici d'irregularitat" concret que justifiqui repetir la revisió.

En conèixer la notícia, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha qualificat de "rebequeria" la queixa dels socialistes sobre els vots nuls i els ha instat a "reconèixer i assumir" que Feijóo els ha guanyat amb un avantatge de 16 escons. 

En aquest sentit, el PP ha reivindicat que Feijóo tan sols està a "cinc escons" de la majoria absoluta per "formar un govern en solitari", 171 escons en els quals compten els 137 diputats del PP juntament amb el suport dels 33 de Vox i el d'UPN. Els populars afirmen que, "per aquest desafiament", Sánchez compta amb "50 escons menys", tenint en compte només els 121 del PSOE, i que es trobaria a una distància de 20 escons si forma un govern de coalició amb Sumar. Amb tot, el PP assegura que Sánchez només podria ser investit si "intenta el que mai ningú no ha fet", en referència a la idea de governar sense ser la força més votada, tot i que ni la llei ni la Constitució ho impedeixen. 

El PSOE acusa Feijóo de viure al seu "Matrix particular"

En reacció a aquestes afirmacions, el PSOE ha acusat Feijóo de viure "al seu Matrix particular" i li ha recordat que, ara per ara, no té cap majoria per formar govern. En aquest sentit, fonts socialistes han afirmat que Sánchez "continuarà treballant" per formar un nou executiu, sense donar més detalls sobre com avancen les negociacions. La realitat és que, a banda de negociar amb Junts, Sánchez haurà de respondre a les demandes d'altres partits independentistes com el BNG, que ha advertit que no oferirà "un xec en blanc"