Albert Rivera ha trobat aquest dilluns la recepta màgica "contra l'adoctrinament" a les aules: una assignatura titulada Constitució espanyola. Aquesta matèria, que seria "troncal i obligatòria", inclouria en el seu programa lectiu nocions sobre el "sistema constitucional" espanyol o "què és una constitució" i "un estatut d'autonomia". Pablo Casado i Santiago Abascal, que també es proclamen constitucionalistes, no hi han dit encara la seva. Qui sí que ho ha fet és el secretari d'organització del PSOE, José Luís Ábalos, que els ha recomanat que abans de donar lliçons de Constitució li donin "un repàs".

Sense anar més lluny, en base al sistema constitucional i estatutari espanyol, la competència d'ensenyament està transferida a les comunitats autònomes, que són l'administració que té més poder per definir sobre el sistema educatiu. La Constitució només atorga a l'Estat la "regulació de les condicions d'obtenció, expedició i homologació de títols acadèmics i professionals". Rivera no ha aclarit si també s'explicaria la distribució competencial que proposen dinamitar. L'endemà que el líder de Ciutadans tornés a insinuar, en una entrevista amb Ana Pastor, que Pedro Sánchez no és "constitucionalista".

Però l'ocurrència del dia ha estat la de Pablo Casado, que en la presentació del seu programa electoral des de Barcelona ha portat a límits insospitats la seva escalada retòrica contra Sánchez. Ha arribat a dir que el president espanyol "prefereix tenir les mans tacades de sang que pintades de blanc". Però qui ha acabat fent-se sang ha estat el mateix líder del PP, amb una expressió més que desafortunada. Tant és així que, en el resum que Gènova ha distribuït a la premsa, s'ha omès la frase passada de voltes. Hi diu simplement que Sánchez "prefereix tenir les mans pintades de groc".

El programa electoral per ell mateix, un total de 102 pàgines que obliden completament la corrupció o el col·lectiu LGBTI, també conté ocurrències que ho haurien de tenir com a mínim complicat per superar l’assignatura de constitucionalitat. Una de les primeres, tornar a aplicar l’article 155 a Catalunya “pel temps que resulti inexcusable” i aplicant “quantes mesures siguin necessàries”. Altres propostes són la derogació de la llei de Memòria Històrica, comprant el relat de Vox de la “concòrdia”, o tallar les subvencions als partits independentistes i fins i tot il·legalitzar-los si és necessari.

Tot això el mateix dia que Vox ha proposat un referèndum. En una entrevista al programa Espejo Público d'Antena3, el seu líder Santiago Abascal ha apuntat la seva pistola contra l'Estat autonòmic, que vol desmantellar. És per això que ha proposat una consulta a tot l'Estat per a "recentralitzar Espanya". Ha defensat que "la recentralització és l'únic camí possible" per a tirar endavant l'economia sense apujar els impostos.

Els equilibris de Podemos

Mentrestant, Podemos mira de no cremar-se. En aquest dilluns de constitucionalisme, el seu líder Pablo Iglesias ha presentat el programa electoral pel 28-A en una versió reduïda en forma de Carta Magna. Recull els articles que considera que es vulneren i les seves propostes per a fer-los complir. Una de les més destacades és la supressió de la "irresponsabilitat" del Rei davant la llei o una comissió d'investigació sobre la monarquia. En canvi, en aquesta mini-Constitució no s'hi ha vist enlloc el referèndum per Catalunya que defensen. Cal anar fins al seu programa electoral complet, penjat a la seva pàgina web, per a trobar-lo. Cap al final del document, la proposta 256 de 264. I això que és un dels temes d'aquesta campanya electoral.

El PSOE, des de la barrera

I el PSOE, el convocant de les eleccions, s’ho mira tot des de la barrera. A Casado l'inhabiliten per liderar una alternativa gràcies a les seves ocurrències l'inhabiliten, i a Rivera li recorden les pèssimes enquestes. Ferraz encara no ha aclarit en quins debats participarà en aquesta campanya electoral, i aprofita la circumstància per aprofundir en la fragmentació i manca de lideratge sòlid de la dreta espanyolista. Els socialistes han dipositat totes les seves esperances en aquesta divisió. Només falta que el tret de Vox no els surti per la culata.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat