El PP ha celebrat que el Constitucional hagi rebutjat les recusacions de PSOE i Podemos, així com que hagi admès el seu propi recurs. Els populars han destacat que tot plegat és una "bona notícia" que el tribunal "no s'hagi deixat influenciar per les pressions del govern espanyol", tot i que encara continuen "esperant el pronunciament sobre el fons de la qüestió". En canvi, els socis de l'executiu estatal han carregat contra la decisió i l'han titllat d'"abús institucional".

Més concretament, fonts del Partit Popular han assenyalat que les notícies conegudes aquest dilluns a la tarda "són una bona notícia per a la democràcia, per a la garantia dels drets dels representants dels ciutadans i pel nostre país". "El TC no s'ha deixat influenciar per les pressions del govern espanyol i ha admès a tràmit la demanda del PP, cosa que demostra que la interposició del recurs era una decisió correcta i que en la seva deriva autoritària el govern espanyol ha travessat totes les línies vermelles", han afegit les mateixes fonts.

El PP arribarà "fins on calgui"

Per una banda, el Constitucional no ha admès a tràmit les recusacions sol·licitades per Unidas Podemos i el PSOE. És a dir, que ha rebutjat apartar el seu president, Pedro González Trevijano, i el magistrat Antonio Narváez del ple que ha de decidir si paralitza la tramitació parlamentària dels canvis en el Poder Judicial i el mateix TC. És per això que hi haurà majoria conservadora per prendre aquesta decisió. D'altra banda, el tribunal de garanties ha acordat admetre a tràmit el recurs del PP contra les dues esmenes per les quals es modifica el sistema d'elecció i arribada dels dos candidats al TC que nomena el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Ara, el ple extraordinari del TC votarà si estima o no la mesura cautelaríssima dels populars contra la tramitació de les dues esmenes en el Senat.

Abans que el Constitucional rebutgés les recusacions i admetés el recurs, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, havia advertit que el seu partit arribarà "fins on calgui" per "mantenir la independència dels poders de l'Estat" i impedir que Pedro Sánchez "envaeixi les institucions". Així, s'ha compromès a "defensar la democràcia espanyola en tots els òrgans jurisdiccionals" i contar a Europa "el que està passant en relació amb el menyspreu i insult sistemàtic a jutges, magistrats i tribunals". També ha apostat perquè les eleccions autonòmiques i municipals del 2023 reflecteixin el rebuig de la majoria social a les polítiques del govern espanyol davant de la negativa a avançar les pròximes eleccions generals.