Mentre el ple del Tribunal Constitucional continua reunit per decidir si ordena mesures cautelaríssimes per aturar la tramitació parlamentària de la reforma del Codi Penal —ara ja es troba al Senat—, el PSOE i Unidas Podemos, els dos partits que formen el govern espanyol, han reaccionat a les primeres decisions de l'alt tribunal. El TC ha admès a tràmit el recurs del Partit Popular que busca aturar aquests canvis normatius i ha rebutjat les recusacions que socialistes i Podemos havien presentat per "mandat caducat" al president del tribunal, Pedro González-Trevijano, i Antonio Narváez. Aquesta última votació ha estat molt ajustada i no ha prosperat pels 6 vots que s'han inclinat per rebutjar les recusacions enfront dels 5 progressistes que eren partidaris d'acceptar la petició de l'executiu estatal. Des del PSOE, la secretària d'Igualtat, Andrea Fernández, ha afirmat que el fet que Trevijano i Narváez hagin votat en contra de la seva pròpia recusació a l'òrgan de garanties esdevé un "abús lacerant de les institucions democràtiques". Fernández veu "molt greu" que aquest "abús no tingui cap conseqüència".

De les files socialistes també s'ha pronunciat al respecte Santos Cerdán, secretari d'organització del partit, que ha publicat a Twitter després de transcendir aquestes decisions del TC: "Ara ja s'entén millor què vol dir Feijóo quan diu que està disposat a arribar fins a on faci falta". El que reclamaven PSOE i Unidas Podemos és la recusació de González-Trevijano i Narváez en entendre que tenen "interès directe" en paralitzar la reforma —que inclou canvis en el sistema d'elecció de magistrats del TC— perquè aquesta permetria substituir-los.

"Un cop a la democràcia parlamentària"

En el cas de Podemos, eleven el to i veuen "molt mal senyal" que el Constitucional hagi admès a tràmit el recurs del PP amb l'objectiu d'aturar la reforma que es tramita a les Corts Generals. "Tot indica que l'ala dreta de l'òrgan té intenció de seguir amb el seu cop a la democràcia parlamentària", han assenyalat fonts de la coalició morada, segons recull Europa Press. Aquest matí, el partit manifestava que si l'òrgan de garanties "constitucionalment caducat" s'atrevia "per primera vegada en 40 anys de democràcia a intervenir en el procés de producció de lleis del legislatiu, s'estaria creuant una línia vermella de gravíssimes conseqüències".

En una entrevista, el diputat d'Unidas Podemos i secretari general del PCE, Enrique Santiago, ha expressat que "desitja" que al TC "no li passi pel cap vulnerar l'article 66 de la Constitució, que fa referència a la inviolabilitat de les cambres legislatives, perquè només Tejero va impedir el funcionament del Congrés". També ha parlat al respecte Jaume Asens, el president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, que ha qualificat aquest dilluns com un dia "fatídic per als demòcrates". "El cop del Tribunal Constitucional contra el poble avança i la separació de poders retrocedeix", ha expressat amb contundència.