Gest a favor del PP, però sense pronunciar-se encara al seu favor. El Tribunal Constitucional ha decidit aquest dilluns admetre a tràmit el recurs del PP que pretén aturar la reforma del poder judicial. Ara bé, no ha decidit encara si accepta les mesures cautelars exigides pels populars. És a dir, que de moment no ha frenat la reforma del poder judicial, que és el que ha de permetre la renovació de, precisament, aquest mateix tribunal. De totes maneres, el tribunal de garanties ha rebutjat les recusacions al president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, i el també conservador Antonio Narváez, per mandat caducat.

Ambdues decisions s’han pres per sis vots a favor de conservadors i cinc en contra de progressistes. És a dir, que tant Trevijano com Narváez han votat en contra de les seves pròpies recusacions. L’ordre del dia que han escollit els magistrats ha estat el següent: primer decidir si s’admetia a tràmit o no el recurs del PP, debatre sobre l’admissió dels recursos del PSOE i Podemos que demanaven personar-se en la causa i apartar del debat els dos magistrats amb mandat caducat i, per últim, decidir si s’admeten les mesures cautelars sol·licitades pels populars. Aquest últim punt encara no s’ha votat.

Un debat amb els magistrats dividits

Els onze magistrats del TC s’han reunit a partir de les deu del matí. Damunt la taula hi havia diverses qüestions a resoldre: dos recursos del PSOE, en els quals presenta al·legacions i demana personar-se en el procés; i dos més d’Unidas Podemos perquè el tribunal de garanties elevi a la justícia europea la recusació de dos magistrats per mandat caducat, i perquè el PP esgoti totes les vies parlamentàries abans de recórrer a la justícia espanyola. A més, avui al matí el diputat socialista Felipe Sicilia ha presentat un altre recurs que s’afegeix a la llarga documentació que hauran d’analitzar els magistrats.

El PSOE assenyalava en el seu recurs que en cas que el Constitucional donés la raó al PP, el tribunal de garanties estaria vulnerant les funcions parlamentàries dels diputats i senadors espanyols, ja que la reforma judicial encara es troba en tràmit parlamentari. És a dir, ja s’ha aprovat al Congrés, i encara ha de passar pel Senat, de manera que encara no s’ha convertit en llei. A parer dels socialistes, encara no s’ha causat cap dany irreversible. Un motiu més per defensar que el Tribunal Constitucional no pot aturar el procediment parlamentari abans que aquest hagi acabat.

Unidas Podemos ha presentat aquest mateix dilluns al matí un escrit en el qual assenyalaven que "existeix una profunda manca d'imparcialitat" perquè Trevijano i Narváez tenen un interès directe per aturar aquesta reforma del govern espanyol que el PP ha intentat aturar. Aquest fet, segons la formació de Jaume Asens, xoca amb la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, ja que en l'article 47 queda recollit el dret a un jutge imparcial, cosa que en aquest cas no es compliria: la modificació que ja ha aprovat el Congrés i que encara ha de passar pel Senat "afecta directament als magistrats que, en el cas que no s'estimi l'empara, veuran promulgada una llei per la qual, definitivament, seran apartats de les seves funcions, encara quan sigui molt temps després que caduquessin els seus mandats".