El Partit Popular ha registrat aquest dijous la petició de compareixença urgent en el Congrés de la ministra d'Administració Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, perquè doni comptes de la reunió de la comissió bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat que, segons el seu parer, es "va utilitzar per validar un empeny més de l'independentisme" i es va evidenciar que la "debilitat" de l'Executiu del PSOE el porta a "agenollar-se davant d'ells".

Aquesta reunió de la comissió bilateral entre Estat i Generalitat va finalitzar sense acords concrets i va constatar les discrepàncies relatives especialment al dret d'autodeterminació i als presos polítics. Batet va assegurar que l'Executiu espanyol "té un projecte per a Catalunya, un projecte per a Espanya amb Catalunya dins, un projecte integrador".

dolors montserrat ACN

La portaveu del PP en el Congrés, Dolors Montserrat / EFE

Tanmateix, la portaveu del PP en el Congrés, Dolors Montserrat, ha indicat que Batet va parlar davant de dels mitjans de comunicació de "lleialtat federal", quan la Constitució espanyola defensa "el model autonòmic" que ha portat "els èxits més grans" de la història. Per això, ha qualificat aquesta actitud de "deslleialtat a l'Espanya de les Autonomies".

"La ministra promou la lleialtat federal amb Catalunya, el que comportaria un federalisme asimètric que significa crear espanyols de primera i de segona", ha afirmat Montserrat, que ha avisat que el PP no ho permetrà perquè la Carta Magna "consagra la igualtat i la solidaritat" entre tots.

"Tornar a la defensa de la Constitució"

Per això, ha citat l'Executiu del Sánchez a "abandonar el doblegament davant l'independentisme" i "tornar al camí de la defensa de la Constitució, l'Estatut d'Autonomia, la unitat d'Espanya i la sobirania nacional".

Montserrat ha explicat que la Comissió Bilateral està concebuda com "un instrument de col·laboració entre Administracions" però ha recalcat que "la debilitat" de l'Executiu de Pedro Sánchez i "l'obsessió dels independentistes per trencar Espanya" l'han convertit en "un èxit per a l'independentisme", ja que aquesta trobada "es va utilitzar per plantejar propostes il·legals dels independentistes i perquè el govern de Sánchez utilitzés termes no previstos a la Constitució, com la lleialtat federal".

Presos i autodeterminació a la taula

A més, la portaveu del PP en el Congrés ha assegurat que la ministra "està normalitzant la il·legalitat" a l'incloure en l'ordre del dia de la reunió la situació dels polítics presos i el referèndum.

Per això, ha acusat el Govern espanyol d'estar "utilitzant les institucions per validar un avenç més de l'independentisme". "Un pagament més de la hipoteca que ha de pagar Pedro Sánchez als independentistes per permetre-li arribar a la Moncloa", ha afirmat. 

Després d'assenyalar que els independentistes "són insaciables", la portaveu del Grup Popular ha sol·licitat al president del govern espanyol que "escolti el PP i torni al consens entorn del pacte constitucional i estatutari".