El PP ha qualificat aquest dimarts com una “bona notícia” la renovació del Tribunal Constitucional, després que s’hagin escollit els dos magistrats nous per unanimitat. Els populars no han estalviat crítiques al govern espanyol al qual demanen ara que es “disculpi” amb cadascun dels vocals del CGPJ als que, segons diu, ha “insultat” les darreres setmanes.

Segons fonts del partit citades per l’agència Europa Press, a partir de l’anunci d’avui els d’Alberto Núñez Feijóo reclamen al govern espanyol que designi també dos perfils d’”exemplaritat contrastada” que no siguin alts càrrecs de l’executiu, en referència a l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo i l’exdirectora de Moncloa Laura Díez.

La notícia sobre la renovació del Poder Judicial ha estat rebuda amb satisfacció tant pel PP com per el govern espanyol, si bé les dues bandes continuen llençant-se punyals per aquesta qüestió. Els dos nous magistrats, César Tolosa i María Luisa Segoviano, han estat proposats per l’ala conservadora de l’òrgan de govern dels jutges, tot i que Segoviano va estar en un principia la llista de nou noms dels progressistes.

El sector conservador del CGPJ s'imposa

El sector conservador del CGPJ ha aconseguit el suport per als seus dos candidats i també deixar fora l’opció del sector progressista, el magistrat del Suprem José Manuel Bandrés. Els populars han celebrat la notícia i han remarcat que amb aquesta novetat “ha quedat demostrat que aquells a qui el govern va insultar greument, acusant-los de bloquejar els òrgans constitucionals, han materialitzat la proposta que finalment ha facilitat l’acord”.

Els de Feijóo han remarcat que el que podria fer el govern espanyol “com a mínim és disculpar-se amb tots i cada un dels vocals a qui han insultat les darreres setmanes”. El PP creu que el CGPJ “ha complert amb el seu deure i ha escollit dos perfils independents”. “Ara, correspon al govern complir amb el seu deure i escollir dos perfils d’exemplaritat contrastada i no dos alts càrrecs de l’Executiu de Pedro Sánchez”.

A més, el PP ha afegit que el govern del PSOE i Unidas Podemos ha quedat “retratat” en el seu “afany d’intentar controlar les institucions”. Així, ha recordat que el president del govern “va iniciar una reforma per alterar el sistema de majories dels òrgans del constitucionals”. Sánchez ja ha dit aquest dimarts que un desbloqueig del CGPJ faria menys urgent la reforma.

El PP ha reclamat també a Sánchez que torni al CGPJ les competències que, segons ell, li ha tret. “Faria bé Pedro Sánchez en desfer el camí recorregut fins ara i tornar les competències robades al CGPJ”, han afegit les mateixes fonts.