Les negociacions no avancen i la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'està convertint en un dels grans maldecaps per als socialistes durant aquesta legislatura. PSOE i PP no es posen d'acord i ara, aquests últims, han donat l'ultimàtum definitiu: acord ara o bloqueig tota la legislatura.

Segons explica El Independiente, el PP condiciona l'aprovació de la reforma d'aquest òrgan a la renovació pactada de l'òrgan de govern dels jutges; els populars creuen que el seu projecte servirà per "reforçar la independència judicial". Aquesta renovació permetria que els jutges escullin els vocals de procedència judicial

El PP dona poques hores al PSOE que haurà de deixar clar aquest dimarts si dona suport o no a la seva proposició. "Amb o sense esmenes", apunta el citat diari que deixa clar que la proposició de llei del PP és l'última opció per a renovar el CGPJ. Així doncs, si els socialistes accepten la proposta, encara hi haurà esperança per arribar a un acord, si no, expliquen fonts del PP al digital, s'entendrà "com que s'ha refusat la mà estesa del PP".

Ronda de contactes de Bolaños

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, inicia avui amb el PP una ronda de contactes parlamentaris per buscar consensos per aprovar els Pressupostos de 2022 i per tirar endavant lleis pendents en aquest nou curs polític com la de Memòria Democràtica o el nou procés de renovació del CGPJ.

Bolaños es reunirà amb tots els grups parlamentaris de major a menor representació durant aquesta setmana, i acabarà amb els dos grups que composen el govern de coalició (PSOE i Unides Podem)

La primera trobada serà a les 13:15 hores amb la portaveu del PP, Cuca Gamarra, i sobre la taula hi haurà els comptes públics per al 2022, el bloqueig a la renovació del CGPJ, i previsiblement l'inici de la taula de diàleg amb Catalunya. Tres temes on Bolaños es trobarà amb l'oposició radical del PP.

Les exigències del PP

Des de l'inici de les converses per renovar el CGPJ, el PP ha fet peticions de tot tipus; una de les quals era que Podemos no tingués ni veu ni vot en l'elecció dels nous vocals. Ara, Casado s'ha centrat en una altra petició: que els 12 vocals de procedència judicial siguin escollits per jutges i magistrats en actiu i que, a més, dels vuit restants que escullen els grups parlamentaris es descartin perfils polítics.

També exigeix que es reforci el sistema de majories en totes les decisions que es prenen en el si de l'òrgan de govern dels jutges, una sèrie d'iniciatives en les que els de Casado es mantindran ferms, assegura El Independiente.

Mentrestant, la renovació continua sense arribar. La setmana passada es va produir un nou moviment dels jutges davant del bloqueig polític en la renovació del Consell General del Poder Judicial. Aviat farà tres anys que va caducar el mandat de l’actual junta, i el govern espanyol i el PP no han assolit cap acord per desbloquejar-lo. En aquest context, de forma inèdita, s’han unit les quatre principals associacions de jutges, les tres conservadores i la progressista: l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, Jutgesses i Jutges per la Democràcia i Fòrum Judicial Independent. Denuncien l’ús “partidista” que se n’està fent i defensen una reforma del sistema d'elecció perquè els jutges escullin els vocals.

 

Foto principal: El líder del PP, Pablo Casado / EFE