Nou moviment dels jutges davant del bloqueig polític en la renovació del Consell General del Poder Judicial. Aviat farà tres anys que va caducar el mandat de l’actual junta, i el govern espanyol i el PP no han assolit cap acord per desbloquejar-lo. En aquest context, de forma inèdita, s’han unit les quatre principals associacions de jutges, les tres conservadores i la progressista: l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, Jutgesses i Jutges per la Democràcia i Fòrum Judicial Independent. Denuncien l’ús “partidista” que se n’està fent i defensen una reforma.

Per una banda, en el comunicat que han fet públic aquest dilluns, manifesten que “totes les associacions judicials estem d’acord que és necessari reformar el sistema d’elecció dels vocals del CGPJ, perquè siguin escollits pels jutges segons un sistema democràtic que asseguri la representació de totes les categories i sensibilitats existents dins la carrera judicial”. Les quatre associacions també constaten que “l’estat d’interinitat en què es troba actualment el CGPJ, des de fa ja tres anys, constitueix una greu anomalia institucional que ha de ser corregida”.

comunicat associacions jutges

Per altra banda, continua el text conjunt, tenen “discrepàncies” que tenen a veure amb la “conveniència de procedir a la reforma del sistema d’elecció dels vocals del CGPJ amb caràcter immediat o més endavant”. No obstant això, afegeixen, “aquesta discrepància, per important que sigui, és completament aliena a les diferències que existeixen entre les formacions polítiques a propòsit d’aquesta qüestió”. I reblen en aquest sentit: “Aquestes discrepàncies entre associacions no han impedit que totes haguem continuat treballant conjuntament en la defensa dels interessos comuns de la carrera judicial, del nostre estat social i democràtic de dret i, en particular, de la independència judicial”.

Per tot això, l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, Jutgesses i Jutges per la Democràcia i Fòrum Judicial Independent volen “posar de manifest el seu compromís amb la societat espanyola en la defensa dels valors consagrats en la nostra Constitució, que permeten la convivència lliure en una societat democràtica”. I asseguren que es mantenen “aliens a les disputes polítiques”.

La Moncloa assenyala el PP

Ara fa una setmana, amb motiu de l'acte solemne d'obertura de l'any judicial, el president del CGPJ, Carlos Lesmes, va tornar a reclamar als partits polítics que accelerin la seva renovació. Des del PP van respondre posant noves condicions: reformar el sistema d'elecció dels vocals abans de procedir a la renovació. Mentrestant, des de La Moncloa continuen assenyalant els populars com els responsables del bloqueig. “Cal ser rotunds, ja n’hi ha prou, d’excuses. S’han acabat les excuses per incomplir el mandat constitucional”, criticava la setmana passada la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, després de la reunió del Consell de Ministres. I insistia en aquesta línia: “Només hi ha un partit que està bloquejant, que és el PP, que és el senyor Casado”.