El titular principal de la portada de La Vanguardia d’aquest divendres és l’equivalent a una targeta groga per a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. A més, de la manera més còmoda per al diari, perquè el material informatiu prové del Baròmetre municipal, una enquesta periòdica que passa el mateix Ajuntament de Barcelona. Allí s’inclouen els resultats que permeten dir al diari que l'alcaldessa és un dels problemes principals de la ciutat. Li ha sortit de franc amonestar l’alcaldessa, justament quan ara sí ara no li pregunten si es tornarà a presentar a les eleccions. Sembla que La Vanguardia no està per romanços. A la primera ocasió de l’estiu, pam, li toca la cara a Colau.

El Periódico, en canvi, edita petitet el seu títol sobre la cosa i hi posa la bena (l’alcaldessa surt més ben valorada que en l’anterior enquesta) abans de la ferida (als barcelonins no els agrada com governa la ciutat). Potser l’explicació és en un altre titolet de primera on s’informa que l’ajuntament del Cap i Casal ha comprat 78 obres d’art contemporani, una acció molt legítima però que excitarà la llopada dels crítics amb tòpics clàssics com ara preguntar quantes beques menjador es pagarien amb aquesta despesa o si, amb l’aigua que baixa amb la pandèmia, no es podrien gastar millor els diners, etcètera, etcètera. El diari ha tingut cura de no posar les notícies una a sota de l’altra, de manera que no es pugui dir allò que dues notícies juntes s’entenen millor, un altre tòpic clàssic dels tribunals de les xarxes socials i dels seus tribuneros.

El TC i Margarita Robles

Les portades de l’Ara i d’El Punt Avui s’inquieten per les conseqüències de l’augment de contagis de la covid-19. No pinta gaire bé, segons s’hi llegeix, malgrat que La Vanguardia prova de fer un exercici de “positivitat negativa” (perdó pel concepte) en dir que Catalunya està malament però hi ha vuit altres comunitats autònomes que encara estan pitjor. El Periódico parla de la pandèmia, però en la vessant que interessa a l’interior de la M-30, la relacionada amb la legalitat dels confinaments sota la cobertura jurídica de l’estat d’alarma. Com El País, el diari de Prensa Ibérica s’ha llegit la sentència i en fa una notícia negre sobre blanc: els magistrats favorables a la inconstitucionalitat dels confinaments decretats a l’empara de l’estat d’alarma demanen una regulació específica de les restriccions de drets en cas de pandèmia, perquè s’adonen que la cobertura legal superior és l’estat d’excepció, una eina brutal que permetria, per exemple, detenir la gent 10 dies sense control judicial o intervenir els mitjans de comunicació. Vaja, sembla que se n’adonen, perquè tal com són els jutges que manen… mai se sap.

La resta dels diaris de Madrid es dedica a fer vudú al nou govern espanyol fent servir la sentència del TC. En portada no expliquen la substància de la sentència sinó els comentaris que uns i altres en fan. Ha causat consternació en aquestes portades que la ministra de Defensa, Margarita Robles —que és magistrada i no de les vulgars— hagi comentat que el TC es dedica en aquesta sentència a les “elucubracions polítiques”. Robles és l’esperança blanca del Trio de la Benzina, que sempre l’ha promocionat con l’única socialista “pactable” en l’hipotètic govern de Unidad Nacional PP-PSOE que en altre temps feia vibrar les portades d’aquests tres diaris. Quin disgust.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR