"Els positius de covid es deixaran de comptar cas per cas". Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i també ha detallat que les quarantenes tal com les entenem avui desapareixeran a la primavera, és a dir, que no caldrà fer set dies de quarantena pel fet de ser positiu o contacte, sinó que només s’haurà de quedar a casa qui tingui símptomes o es trobi malament, com passa amb la grip. En una entrevista aquest divendres a El Món a RAC1, ha explicat que canviarà el protocol: “Des de finals de març hem de començar a comptar de manera diferent”. “Si l’evolució del virus és semblant, hi haurem de fer una vigilància reforçada. És el que es fa per veure quins virus estan circulant. Ens en donarà una foto molt més completa. No estarem comptant cas per cas com ara”, ha assenyalat Argimon. 

Canvi de protocol 

Argimon ha anunciat que aquest any a partir de la setmana 20 entrarem en una fase que es gestionarà de manera diferent. "Si algú té febre i malestar, s’haurà de quedar a casa. Però si no cal la baixa, no farà falta consultar-ho”, ha afirmat. Però ha deixat clar que cal mantenir la prudència amb els casos positius: “Si saps que ets positiu, no surtis al carrer i procura aïllar-te”. Pel que fa a la situació actual en nombre de casos i la seva gravetat, el conseller ha indicat que, en l'últim mes, s'han contagiat unes 800.000 persones a Catalunya, la gran majoria de manera lleu. En aquest sentit, Argimon ha dit que "el fet que hi hagi tants infectats no és tan mala notícia perquè la majoria ho han passat de manera lleu, i d'aquesta manera s'està desenvolupant la immunitat". A més, ha detallat que de cada 1.000 persones contagiades, el 0,6 ingressa a l'UCI; fa dos mesos, gairebé 4, ara la variant és òmicron i han augmentat les cobertures vacunals. 

Segons ha explicat, la idea a partir de la primavera és basar la gestió de la covid-19 en un sistema de vigilància reforçada, que consistirà a recollir mostres en diferents punts de Catalunya que n'abastin entre 300.000 i 500.000, és a dir, unes 500 o 600 persones, per estimar la incidència del virus. Aquesta és la previsió d'Argimon, que també ha advertit de les "giragonses" que ha donat el virus al llarg de la pandèmia. A més, el conseller ha fet notar que implementar aquest canvi en la gestió i que les persones l'assumeixin no serà immediat. D'altra banda, el conseller ha assumit els errors durant la pandèmia i ha afirmat que "tots els països hem estat erràtics en la gestió". 

Gestió a les escoles

Sobre la gestió que s'està fent a les escoles, Argimon ha explicat que no es podien permetre tornar a tancar les escoles. "Un any més sense escola, era impossible". Com ja va fer aquest dijous el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha confirmat que "s'ha buscat la presencialitat a l'escola. Per sort, entre nens, hi ha molt pocs casos que siguin greus". Pel que fa a la vacunació infantil, també ha alertat que en veurem un alentiment, perquè en les darreres setmanes molts s'han infectat. Sobre la vacunació per a adults, Argimon ha descartat una quarta dosi de forma generalitzada i ha lamentat que "la tercera dosi està costant més que les dues anteriors", tot i que ha recordat que la quarta dosi de la vacuna s'aplicarà a persones immunodeprimides cinc mesos després d'haver rebut la tercera. 

També s'ha manifestat sobre les restriccions de la covid-19, i ha explicat que les revisaran la setmana que ve i que es podrien anunciar canvis. Argimon ha dit que ara no prendrien les mateixes mesures que es van decidir a les portes de Nadal coneixent l'afectació d'òmicron, majoritàriament lleu. Aquest cap de setmana, preveuen rebre l'informe de revisió del certificat covid per part del comitè científic assessor. I també ha afegit que no té sentit portar mascaretes a l'exterior i que "el primer lloc on hem de treure la mascareta és a l'escola".