No busquin avui grans exclusives a les portades que trobem al quiosc, ni dels diaris editats a Madrid ni els editats a Barcelona. Estem a principis d’any, enmig de les vacances de Nadal, i la cosa no dona per més. Avui la majoria van, com s’anomena en l’argot periodístic, de carril i recullen a la seva portada l’actualitat més rabiosa. Així, fan un seguiment de l’evolució de la pandèmia de la covid i totes les seves derivades: els tests a les farmàcies, la tornada a l’escola, la cavalcada de Reis sense caramels. Fins aquí tot en ordre. Però enmig de tot plegat hi trobem dues notícies que, tot i que no ocupen grans titulars, cal parar-hi atenció.  El protagonista, Carles Puigdemont

La Razón obre avui la portada a tota castanya amb un títol bastant caducat, tant com dies es va anunciar l’acord d’ERC amb els comuns per tirar endavant els pressupostos. ERC, diu, s’ha aliat amb Colau per garantir l’estabilitat del Govern. De traca. I ves per on en el mateix sac hi posen, com aquell qui no vol i amb lletra petita: “Romania i Polònia donen suport a Espanya en el plet per les euroordres contra Puigdemont”. És a dir, que els països que mantenen un pols amb la Unió Europea pels seus constants desafiaments a la primacia del dret comunitari són els aliats de la justícia espanyola en la seva persecució contra el president Puigdemont i els exiliats.

Els més ‘democràtics’ de tots

Polònia i Romania han presentat els seus escrits en la causa oberta davant del Tribunal de Justícia de Luxemburg i donen total suport a les tesis del magistrat Pablo Llarena, segons el qual Puigdemont ha de ser lliurat a la justícia espanyola. Dos països que han estat advertits i sancionats per la Comissió Europea per saltar-se la llei comunitària, els únics que s’han pronunciat a favor de l’euroordre. Un 10 per a la justícia espanyola. Per què amaga aquest notición La Razón? Serà que li fa vergonya? Serà que preveu que el Suprem pot patir una nova humiliació a Europa?

Puigdemont, Junts i el Consell per la República

L’altra notícia que no ocupa grans titulars a portada té també com a protagonista Carles Puigdemont. Segons El Periódico, Puigdemont “sospesa” deixar el lideratge de Junts per Catalunya per centrar-se en el Consell per la República. Una possibilitat que apunten fonts del Consell, ja que l’interessat no s’ha volgut pronunciar sobre la qüestió. L’objectiu, expliquen, és aglutinar “secessionistes” al marge de la seva militància. Tot plegat podria passar, segons el rotatiu, quan es triïn formalment els càrrecs de la direcció del Consell, que ara són provisionals. El temps ho dirà.

On sí que hi ha unanimitat avui a les portades és amb la fotografia. Els veïns de l’illa de la Palma en són els protagonistes. Ahir van començar tornar a casa després de setmanes fora a causa de l’erupció del Cumbre Vieja.

larazon

elperiodico cat

abc

elmundo

elpais

lavanguardia

elpunt avui

ara