El tradicional discurs del rei Felip VI alimenta la política a l'Estat espanyol en els dies nadalencs i les portades d'aquest 26 de desembre de 2023, no són una excepció. Els diaris mostren com els partits espanyols de dretes i el PSOE reivindiquen el discurs de Felip VI pel seu interès. Per altra banda, l'independentisme s'alça com a veu crítica contra aquest discurs, fet que recull El Mundo en la seva portada sota el titular: "ERC i Junts ataca el rei per 'continuar' el seu missatge de l'1-O". Així i tot, els més bel·ligerants en el seu ús del tradicional discurs del monarca han estat La Razón i l'ABC que sostenen que el discurs del rei és un cop per al nou Executiu de Pedro Sánchez. 

"El PSOE no es dona per al·ludit davant el contundent missatge del rei", sentencia l'ABC a la seva portada. El diari acompanya aquest contundent titular amb: "Malgrat que Felip VI es va bolcar en la defensa de la Constitució, els socialistes posen el focus en la part social del discurs, mentre que els seus socis doblen els atacs al Monarca". Així doncs, el diari també remarca les divisions que el discurs ha obert en el si del nou Executiu de Sánchez. Els retrets al govern espanyol no acaben aquí, ja que la portada també compte amb la frustració de Washington per la negativa de l'Estat espanyol de participar en els plans estatunidencs al mar Roig. 

abc
ABC

La Razón també s'enfoca en com el discurs del rei divideix l'Executiu de Sánchez, és més, és on passa el focus aquest 26 de desembre. "El discurs del rei en defensa de la Constitució divideix al Govern". En aquestes divisions, la capçalera obre la seva portada d'avui destacant diverses declaracions de polítics com la de Marta Lois, portaveu de Sumar, qui va titllar el discurs de "decebedor" i ancorat al passat.

la razón portada 26 desembre 2023
La Razón

El diari que més destaca les denúncies independentistes sobre el discurs del Borbó és El Mundo. En aquest cas, es destaquen els retrets d'ERC i Junts per Catalunya, ambdues formacions van lamentar que el discurs de Felip VI manté l'essència del seu discurs per l'1-O."Tots els socis de Sánchez critiquen la defensa de la Constitució de Felip VI", destaca el diari.

elmundo.750
El Mundo

En canvi, El País destaca que el discurs del rei ha servit a la dreta espanyola i el PSOE per sentir-se avalants. El diari remarca que tant el PSOE com la dreta i l'extrema dreta espanyola llegeixen el discurs del Borbó a favor seu. "Els socialistes aplaudeixen el to social del missatge, mentre el PP i Vox es consideren reforçats en el seu rebuig a l'amnistia", es resum a la portada. En aquest cas, el discurs del rei obre la portada, però no la monopolitza com si passa a La Razón o l'ABC.

elpais.750
El País

Portades absents el dia de Sant Esteve

Els diaris catalans no aporten novetats al quiosc pel dia de Sant Esteve, ja que capçaleres com el Diari Ara o La Vanguardia, ja van fer ahir una edició pel 25 i el 26 de desembre. Com aquesta festivitat es limita a Catalunya, els diaris de l'Estat continuen amb la seva activitat, mentre aquí caldrà espera una mica més per veure que quines novetats ens porten les portades de la premsa catalana.