Convivència”, “unitat”, “responsabilitat” i “lleialtat” a la Constitució i, en conseqüència, a Espanya. Són els quatre elements clau del discurs de Felip VI d’aquest Nadal, en una defensa amb dents i ungles de la carta magna espanyola; un discurs que, a diferència d’altres anys, ha estat completament elaborat en clau interna, a causa dels pactes de Pedro Sánchez amb els independentistes i de l’augment de la crispació entre el PP i el PSOE. El rei espanyol no ha fet cap menció enguany a la guerra d’Ucraïna ni tampoc al conflicte a Gaza entre Israel i Hamàs. Només al principi del seu discurs ha fet una petita referència a les “dificultats econòmiques” que afecten a “l’ocupació, la sanitat i l’educació” i la preocupació que provoca la violència masclista i el preu de l’habitatge. Durant tota la resta de la seva declaració, s’ha referit exclusivament al context polític actual dins l’estat espanyol.

No ha pronunciat les paraules ‘amnistia’ o ‘CGPJ’, però tot el seu discurs ha pivotat al voltant de la mala maror en les relacions entre el PP i el PSOE, i entre el govern espanyol i el poder judicial; a causa, principalment, de la dependència de la governabilitat d’Espanya amb l’independentisme. “Cada institució, començant pel Rei, ha de situar-se en el lloc que constitucionalment l’hi correspon, exercir les funcions que li són atribuïdes i complir amb les obligacions i els deures que la Constitució assenyala”, ha asseverat després que Sánchez i Feijóo hagin hagut d’arribar al punt de situar la Comissió Europea com a mediadora de PSOE i PP per una reforma del CGPJ; i que fins i tot Carles Puigdemont lamentés que Felip VI no exercís les seves funcions d'àrbitre.

I, després que Míriam Nogueras parlés de “personatges obscurs” i reclamés un judici per tots aquells jutges que han perseguit i castigat independentistes, el rei espanyol ha contraatacat. Aquest diumenge ha recordat l’obligació de “respectar la resta de les institucions en l’exercici de les seves pròpies competències”, així com “contribuir mútuament al seu enfortiment i el seu prestigi”. 

Fa un any, el monarca alertava en la seva exposició nadalenca dels “riscos” en “l’erosió” de les institucions espanyoles, avisant que “la divisió fa més fràgil la democràcia”. Enguany ha tornat a parlar de “divisió”, i ha opinat que la Constitució va aconseguir acabar amb aquest problema fa 45 anys. Aquesta vegada ha denunciat la falta d’acord constant entre les dues principals forces polítiques a l’Estat, però ha focalitzat els seus embats al govern que presideix Pedro Sánchez, a causa dels pactes amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana que l’han mantingut a la Moncloa.

Aquest diumenge, des de la Zarzuela, s’ha enviat un missatge de preocupació per l’estat de salut del respecte a la Constitució. També ha fet una crida a la “unitat”, allò que el rei li va demanar a Sánchez a finals de novembre en motiu de la inauguració de l’actual legislatura. “Fora del respecte a la Constitució no hi ha democràcia ni convivència possibles; no hi ha llibertats, sinó imposició; no hi ha llei; sinó arbitrarietat; fora de la Constitució no hi ha una Espanya en pau i en llibertat”, ha reclamat el monarca en una de les frases més contundents del seu discurs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!