El clàssic discurs del rei Felip VI la nit de Nadal ha provocat les crítiques dels socis del govern espanyol. El secretari general de Junts, Jordi Turull, s'ha mostrat contundent i ha definit el discurs com irrellevant "se'l podria haver estalviat". En aquest sentit, Turull ha assegurat que la figura de la corona també està sent irrellevant. "Fa temps que ha deixat de fer servir la figura de mediador", ha afirmat. "Sempre actua de part, de part d'aquests que són 'afectes el règim'. Sempre es mou, només actua, quan està en risc allò del 'Lligat i ben lligat". 

En declaracions des del cementiri de Montjuïc, en el marc de l'ofrena al president Francesc Macià, Turull ha criticat que el monarca sempre actua en contradicció i ha defensat que no té cap "legitimitat moral" per dir que no es fomenti la llavor de la discòrdia. "Si algú ha fomentat la llavor de la discòrdia és el discurs que el rei va fer el 3 d'octubre de 2017 i pel qual encara no ha demanat perdó", ha sostingut. El secretari general de Junts ha recordat que Felip VI parla d'unitat "però a cop de taula i cop de bastó". Per concloure, ha reiterat que considera que el discurs és "irrellevant, contradictori en ell mateix i estalviable". 

El suport de la dreta a Felip VI

El discurs de Felip VI ha generat diverses reaccions. Mentre que els socis de govern de Pedro Sánchez, com Sumar, Podemos, ERC i el BNG, l'han criticat, la dreta ha mostrat el seu total suport. El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha defensat el discurs del rei, "fora del respecte a la Constitució i a les institucions no hi ha llei sinó arbitrarietat". En una publicació a les xarxes socials, el líder popular ha afirmat que "en el seu missatge de Nadal, el Rei Felip VI ha defensat la vigència de la Constitució com a únic garant de la convivència i d'un futur amb certitud per a tots". 

En la mateixa línia s'ha manifestat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que ha celebrat que el rei hagi "estat rotund en la defensa de la unitat de la societat espanyola. Fora de la Constitució no hi ha llei".

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha defensat el discurs del rei i ha assegurat que "fora de la Constitució no hi ha una Espanya en pau i llibertat". El rei adverteix que fora del respecte a la Carta Magna “no hi ha democràcia ni convivència possibles”.

Per la seva banda, Vox ha reaccionat al discurs nadalenc del rei reproduint una frase literal del discurs del monarca en la qual ha dit que “Espanya continuarà endavant” conscient de la seva realitat històrica com a nació.

Crítiques dels socis de Sánchez a Felip VI

A l'altra cara de la moneda s'han situat els socis del govern espanyol. Sumar ha considerat que el discurs estava situat "en el passat" i era "allunyat del país real". La diputada Marta Lois ha criticat en un fil a la xarxa social X que el monarca fes una crida a evitar la "polarització" a la societat. També ha rebutjat que el monarca no parlés de "drets socials" i de les "preocupacions de la ciutadania" i que exposés "la interpretació més restrictiva de la Constitució", sense cap esment, tampoc, a la "plurinacionalitat".

L'exministra de Drets Socials i secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha carregat contra la institució i ha afirmat que "cada vegada més convençuda que la monarquia s'ha quedat definitivament enrere i que Felip VI serà l'últim”. 

El portaveu d'ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, ha reaccionat al discurs del rei, posant un to irònic a la situació publicant una foto de Felip VI saludant a Franco amb el següent missatge: “El que hi havia quan no hi havia Constitució”. 

Òmnium carrega contra el rei 

Òmnium Cultural ha criticat el discurs "allunyat" del rei Felip VI amb "apel·lacions constants" a una Constitució "que sistemàticament nega els drets als catalans". A la tradicional ofrena a la tomba de Macià, la vicepresidenta de l'entitat, Marta Garsaball, ha assegurat que "un any més" les paraules del monarca es desmarquen "dels consensos majoritaris de la societat catalana" i van en la línia de defensar "la sacrosanta unitat d'Espanya". Durant el seu parlament, Garsaball no ha oblidat la figura del primer president de la Generalitat republicana, ha dit que el record de Macià els referma en la "necessitat" d'una Catalunya "lliure i justa" i ha cridat a reivindicar el català "davant els atacs autoritaris de la dreta i l'extrema dreta".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!