El fracàs de la moció de censura a Múrcia ha estat un terrabastall tan gros a la dreta espanyola que aquest divendres al quiosc podem gaudir d’un fet excepcional. Lluny dels seus titulars funcionarials, avui ‘El País’ pica fort. Es nota que els ha fet mal que l’estratègia per desbancar el PP del govern murcià buscant un efecte dominó hagi acabat sent un tret als peus del PSOE i en un lloc més mortal per a Ciutadans, per als quals l’única notícia positiva del dia deu haver estat l’aprovació de la llei de l’eutanàsia. I que s’hagi aprovat amb els únics vots en contra de PP i Vox és clarament definitori de com estan les coses, també a allò que a Madrid anomenen el ‘centredreta’.

elpais

‘Pablo Casado beneeix el transfuguisme per reconstruir la dreta’, titula el diari ‘El País’, que afegeix que ‘El líder del PP dona les gràcies a la ultradreta a Múrcia’. I és que no n’hi ha per menys, ja que ara els populars retindran el govern murcià, sí, però al preu d’estar cada dia més a prop dels d’Abascal.

abc

En canvi, per a l’‘ABC’ la moció de censura a Múrcia i totes les seves derivades no existeixen a portada. Per ells, el tema del dia és l’aprovació de la llei d’eutanàsia, tema al que hi dedica tot l’espai disponible. ‘La mort com a drecera’ és el titular principal, acompanyat dels subtítols ‘Sense debat. El govern espanyol treu endavant per majoria absoluta el ‘dret a morir’, en una tramitació exprés, sense diàleg social i en plena pandèmia’ i ‘Polèmica. El sistema Nacional de Salut està obligat a aplicar-la a partir de juny i a resoldre les sol·licituds en un termini màxim de 32 dies’. S’haurà aprovat per majoria absoluta, però ja queda clar que no agrada gens a aquest diari.

elmundo

‘El Mundo’ prefereix navegar, evita el tema de l’eutanàsia i explica als lectors que ‘Casado salva Múrcia al donar Educació als expulsats de Vox’, afegint que ‘El líder del PP presumeix de que és el primer pas per a la “reunificació del centredreta”’. S’entén que Ciutadans ja no en forma part i ja n’hi que li canten les absoltes.

larazon.750

Per la seva banda, ‘La Razón’ apunta a Castella i Lleó amb ‘”Vigilància” als càrrecs de Cs davant la moció a Mañueco’ i sobre la censura murciana assegura que ‘Garcia Egea es consagra com a “negociador” després de salvar Múrcia’.

elperiodico cat.750

elpuntavui

ara

lavanguardia.750

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, les temàtiques són diferents i més variades: ‘El Periódico’ titula ‘Oxigen per al turisme’, davant un cap de setmana sense tancament comarcal que apunta a una gran mobilitat de la ciutadania -i del coronavirus?-. ‘El Punt Avui’ aposta per ‘Sí a AstraZeneca’ i ‘Històrica via lliure a l’eutanàsia’, mentre que l’‘Ara’ apunta que ‘Europa reprèn la vacunació amb AstraZeneca’. Finalment, ‘La Vanguardia’ informa que ‘El PP obre les portes del govern de Múrcia a exdiputats de Vox’.