Marcador final: 202 vots a favor, 141 en contra i dues abstencions. Des d’avui, un nou dret és realitat a l’Estat espanyol: el dret a una morta digna. Avui, la llei d’eutanàsia ha completat el seu recorregut parlamentari, que va començar al Congrés dels Diputats, va continuar al Senat i ha acabat al Congrés de nou. La cambra baixa ha donat avui llum verda a les esmenes que van fer-hi els senadors. Un cop finalitzat aquest itinerari, ja només queda la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Entrarà en vigor un cop hagin passat tres mesos de la seva publicació, perquè el sistema sanitari pugui preparar-se.

Després de diversos intents obstaculitzats per les repeticions electorals, avui ha tingut lloc l’aprovació definitiva, amb una àmplia majoria del Congrés dels Diputats. Només s’hi han oposat el Partit Popular i l’extrema dreta de Vox, que han posat el crit al cel. La resta, hi ha votat a favor. La votació ha acabat amb un llarg aplaudiment de tres minuts i mig. Els ultres de Vox han respost amb uns cartellets: "La derogarem".

Les esmenes del Senat no afecten l’essència de la llei, sinó que la "reforcen", segons els partits impulsors. Entre altres qüestions, incorporen que, si el pacient sol·licita l'eutanàsia als metges, podran aplicar-la encara que els familiars s'hi oposin.

D'acord amb aquesta norma, l’eutanàsia podrà sol·licitar-la “tota persona major d’edat i en plena capacitat d’obrar informada i que es trobi en els supòsits de malaltia greu i incurable o de malaltia greu, crònica i invalidant causants d’un patiment físic o psíquic intolerables". El text remarca que ha de tenir almenys residència espanyola i ser “capaç i conscient” quan ho demana. Hauran de passar per dos metges diferents. La norma contempla els requisits dels sol·licitants, el procediment per a demanar i rebre la prestació així com les garanties del Sistema Nacional de Salut.

​En la seva exposició de motius, la llei d'eutanàsia planteja donar “una resposta jurídica, sistemàtica, equilibrada i garantista a una demanda sostinguda de la societat actual com és l’eutanàsia”. Amb aquesta llei, Espanya s’ha convertit en el setè estat del món que dona cobertura legal a l'eutanàsia. Abans han legalitzat el dret a la mort digna tres països europeus (Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg), Nova Zelanda i el Canadà i Colòmbia.

Immediatament després de la votació, el president Pedro Sánchez s'ha felicitat perquè "avui som un país més humà, més just i més lliure". En aquest sentit, ha assegurat que "la llei d'eutanàsia, àmpliament demandada per la societat, es converteix per fi en una realitat". I conclou amb un agraïment "a totes les persones que han lluitat incansablement perquè el dret a morir dignament fos reconegut a Espanya".

Captura de Pantalla 2021 03 18 a les 12.56.07

Per la seva part, durant el debat d'aquest dijous, l'extrema dreta de Vox ha anunciat que presentarà un recurs davant del Tribunal Constitucional. El Partit Popular també ho està estudiant. Tots dos partits han posat la nota amarga i crispada durant el seu recorregut parlamentari.

La persecució judicial

Malauradament, la persecució judicial dels qui han ajudat a donar una mort digna continua. El passat desembre, el jutjat madrileny que investiga Ángel Hernández, per ajudar a morir la seva dona María José Carrasco, malalta terminal d’esclerosi múltiple, va decidir obrir judici oral. Tindrà lloc al llarg d’aquest any en un jutjat de violència masclista. La Fiscalia de Madrid demana sis anys de presó per al seu marit.