El PP manté el govern de la Regió de Múrcia després de fracassar la moció de censura presentada fa just vuit dies pel PSOE i Ciutadans, una iniciativa que ha causat un terratrèmol en la vida política espanyola que pot acabar amb la desaparició de la formació taronja. Cap sorpresa d'última hora aquest migdia després que els diputats díscols de Vox anunciessin ahir dimecres que votarien en contra de desallotjar Fernando López Miras del Palacio de San Esteban.

Així, els 21 vots a favor de la moció de censura dels 17 diputats del PSOE, els dos de Podemos i dos escons de Ciutadans no han estat suficients per assolir la majoria absoluta de 23 escons. Han votat en contra els 16 representants del PP, un de Vox i els tres expulsats d'aquest partit, i tres diputats trànsfugues de la formació taronja, mentre que el president de la cambra, Alberto Castillo (Cs), s'ha abstingut.

Els díscols de Vox

El suport dels diputats díscols del Vox no sortirà gratis al PP. Els populars hi haurien pactat la implantació del pin parental a canvi del seu suport, i no es descarta que formin part del govern regional. Farà falta esperar als dies vinents per veure com s'ha pagat López Miras els suports necessaris per superar la moció de censura gràcies, inicialment, als trànsfugues de Ciutadans i, després, dels de Vox.

Sabedor de la que moció fracassaria, el secretari general dels socialistes murcians, Diego Conesa, ha advertit el president regional, Fernando López Miras, i el PP durant la seva intervenció prèvia a la votació: "Comprareu les voluntats dels representants de la ciutadania, però no convencereu la gent honrada d'aquesta Regió".

Mala imatge

Conesa ha alertat de la mala imatge que projecta la regió que, ha assegurat, s'ha convertit en un "laboratori de la ultradreta, la corrupció del govern, les vacunacions irregulars d'alts càrrecs del seu partit, la degradació ecològica, i, ara, la compra de voluntats en carn viva".

El Partit Popular supera així el primer embat autonòmic i es concentra en la batalla de la Comunitat de Madrid. Les enquestes donen com a vencedora a la seva candidata, l'actual presidenta Isabel Díaz-Ayuso, si bé necessitarà el suport de Vox i potser Ciutadans, una formació que es troba en plena crisi, amb una desbandada de càrrecs electes cap al PP o el grup mixt.

Foto principal, el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras / Efe